Στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα δυο εκατομμύρια ευρώ εντάσσεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα το έργο αναβάθμισης του εξοπλισμού των Υπηρεσιών Τροχαίας με στόχο την ενίσχυση του βαθμού οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο κ. Κατσιφάρας δικαιούχος του έργου είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία), η δε χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου ορίζεται στους δέκα μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον εξοπλισμό που θ’ αποκτηθεί περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συσκευές ελέγχου της ταχύτητας των οχημάτων, αλκοολόμετρα, ειδικά οχήματα διερεύνησης τροχαίων ατυχημάτων καθώς και καινούργιος εξοπλισμός σε οχήματα τύπου τζιπ, μοτοσικλέτες και περιπολικά.

«Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ έρχεται να δώσει στις Υπηρεσίες της Τροχαίας όλα τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων», ανέφερε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Φάνηκε και κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας, παρουσία του κ. Άρη Σταθάκη, το γεγονός ότι η Τροχαία υπολείπεται αποφασιστικά σε σύγχρονο εξοπλισμό με αποτέλεσμα να μην υπηρετείται στον βαθμό που πρέπει η ανάγκη τόνωσης της οδικής ασφαλείας και μάλιστα σε μια περιοχή της χώρας με οδικό δίκτυο ξεπερασμένο και προβληματικό».

Όπως αναφέρεται στο Τεχνικό Δελτίο του έργου ο εξοπλισμός που θα αποκτηθεί είναι: Οκτώ οχήματα τύπου τζιπ, οκτώ οχήματα διερεύνησης τροχαίων ατυχημάτων, 39 αστυνομικά οχήματα, τρεις συσκευές ελέγχου ταχύτητας οχημάτων με φωτογραφικό σύστημα και 14 φορητές συσκευές, 19 δίκυκλες μοτοσικλέτες, 90 πομποδέκτες οχημάτων εκ των οποίων οι 35 φορητοί και 17 αλκοολόμετρα. Η ποσότητα και το είδος του εξοπλισμού έχει προσδιορισθεί με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες των Υπηρεσιών Τροχαίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σε συνεννόηση με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως είναι γνωστό, έχει προχωρήσει με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη συγκρότηση Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, με Πρόεδρο τον περιφερειακό σύμβουλο Ευγένιο Μπαλκάμο και Αντιπρόεδρο τον επίσης περιφερειακό σύμβουλο Χρήστο Πετρόπουλο. Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου έγινε την Μεγάλη Τρίτη, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων απ’ όλη την Δυτική Ελλάδα.

«Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην οδική ασφάλεια και επιμένουμε ιδιαίτερα όχι μόνο στην ευαισθητοποίηση των οδηγών, που έτσι κι αλλιώς είναι κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα, αλλά και στην θωράκιση των Υπηρεσιών της Τροχαίας με όλα εκείνα τα εφόδια που θα βοηθήσουν στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.