Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ (δικηγόρος – καθηγητής Εγκληματολογίας) Άγγελος Τσιγκρής -με αφορμή τη σημερινή (Δευτέρα 23/4) ένοπλη ληστεία στο κατάστημα κοσμημάτων του Μουζακίτη στο κέντρο της αγοράς του Αιγίου στις 12 το μεσημέρι- έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κάποτε μιλούσαμε για διαρρήξεις και ληστείες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σήμερα έγιναν καθημερινότητα σε μικρότερες πόλεις, ακόμη και στα χωριά.

Κάποτε η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών ήταν σχεδόν αυτονόητη. Σήμερα αποτελεί ζητούμενο.

Κάποτε οι Έλληνες εμπιστεύονταν την Αστυνομία. Σήμερα αυτο-οργανώνονται δημιουργώντας ομάδες αυτοπροστασίας.

Το έγκλημα στη χώρα μας αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς.

Μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν οι ένοπλες ληστείες, ενώ πρωτοφανή αύξηση καταγράφουν και όλοι οι υπόλοιποι ποιοτικοί και ποσοτικοί δέικτες του εγκλήματος.

Η ανασφάλεια των πολιτών έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Οι Έλληνες αισθάνονται απροστάτευτοι.

Η χώρα μας βρίσκεται στο έλαιος ληστρικών επιθέσεων επικίνδυνων συμμοριών.

Το κράτος απουσιάζει. Η Ελλάδα θυμίζει ξέφραγο αμπέλι.

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας φθίνει καθημερινά. Τα περιπολικά δεν έχουν βενζίνη και ελαστικά. Το προσωπικό μένει απλήρωτο. Οι υπηρεσίες υπολειτουργούν. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι πλέον ασφυκτικές.

Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας. Απαιτείται, όμως, πολιτική βούληση και σχέδιο.

Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της νέας εποχής και να εγγυηθεί την ασφάλεια, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών…»

Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.