Αύξηση του διατιθέμενου συνολικού ποσού για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία κατά 55 εκατομμύρια ευρώ προωθεί μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ύστερα από το αίτημα που είχε υποβάλει, στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Όπως έγινε γνωστό από τον  Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Γιάννη Οικονομίδη το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προωθεί πρόταση αύξησης των διατιθέμενων πιστώσεων για τους σεισμόπληκτους της Δυτικής Ελλάδας από 125 εκατομμύρια ευρώ που είχαν εγκριθεί έως τώρα στα 180 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των απαιτήσεων σε δωρεάν κρατικές αρωγές και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

Όπως αναφέρει σ’ επιστολή του προς τον κ. Κατσιφάρα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων από τα 125 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν για την Δυτική Ελλάδα έχουν ήδη καταβληθεί στους δικαιούχους, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011, τα 114.060.314 ευρώ και το υπάρχον υπόλοιπο είναι 10.939.685 ευρώ.

Στην ίδια επιστολή ο κ. Οικονομίδης αναφέρει ότι «η αποκατάσταση των κτιρίων εξελίσσεται ομαλά και τυχόν καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί οφείλονται αφ’ ενός σ’ ελλείψεις δικαιολογητικών στους φακέλους των ενδιαφερομένων, αφ’ ετέρου στην καθυστέρηση έκδοσης οικοδομικών αδειών που απαιτούνται στις περιπτώσεις ανακατασκευής, από τις αρμόδιες Πολεοδομίες».

Στο αίτημα που είχε υποβάλει τον περασμένο Δεκέμβριο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επεσήμαινε ότι οι αρχικά προβλεπόμενες πιστώσεις δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των ανειλημμένων υποχρεώσεων της Πολιτείας προς το σύνολο των δικαιούχων. Κατά συνέπεια, ήταν απολύτως εύλογο και δίκαιο το αίτημα αύξησης του προϋπολογισμού της σχετικής ΣΑΕ ώστε το σύνολο των δικαιούχων να λάβει την εγκεκριμένη Δωρεάν Κρατική Αρωγή χωρίς την παραμικρή περικοπή. «Σε αντίθετη περίπτωση είναι σαφές ότι θα υπάρξει μείζον ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης απέναντι σε όσους εκ των δικαιούχων, παρ’ ότι αποδεδειγμένα έχουν τις προϋποθέσεις, δεν καταβληθεί η Δωρεάν Κρατική Αρωγή», τόνισε σχετικά ο κ. Κατσιφάρας.

Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες, στις 20 Δεκεμβρίου, εκταμιεύθηκαν 13 εκατομμύρια ευρώ για την καταβολή της δωρεάν κρατικής αρωγής σε δικαιούχους της Δυτικής Ελλάδας, ενώ άλλα 35 εκατομμύρια ευρώ είχαν εκταμιευθεί την περασμένη άνοιξη, σύνολο 48 εκατομμύρια ευρώ σε οκτώ μήνες για την στήριξη των σεισμοπλήκτων.

Η τελευταία εξέλιξη, της διαφαινόμενης αύξησης της προβλεπόμενης πίστωσης κατά 55 εκατομμύρια ευρώ ανοίγει, πλέον, τον δρόμο της οριστικής τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν γύρω από τους σεισμόπληκτους της Δυτικής Ελλάδας.