Ουσιαστικά η διαδικασία θα είναι αυτόματη. Ο πολίτης απλά θα πηγαίνει στην τράπεζα και θα βλέπει το μισθό ή τη σύνταξή του να έχουν περάσει από… κουρείο.
Μάλιστα για όσους έχουν χρέη πάνω από 5.000 ευρώ (εύκολα δημιουργείται ένα τέτοιο ποσό με τις προσαυξήσεις) προβλέπεται άσκηση ποινικής δίωξης.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ρύθμιση με την οποία για οποιαδήποτε οφειλή προς το δημόσιο οι υπηρεσίες του θα μπορούν να επέμβουν στην τραπεζική κατάθεση του πολίτη και να αφαιρούν το ποσό.

Προς το παρόν οι πληροφορίες λένε ότι μπαίνει πλαφόν, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα, όπως πριν μερικές ημέρες αφαίρεσης από κατάθεση… 20 ευρώ!

Το πλαφόν σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα μπει στα 1.000 ευρώ. Η αφαίρεση δηλαδή του ποσού από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν θα μειώνει το ποσό που υπάρχει στον λογαριασμό κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Πόσο μπορεί να αφαιρεθεί από το μισθό ή τη σύνταξη; Ως και το 25% αρκεί να μένουν τα 1.000 ευρώ.

Οι μόνες οφειλές που δεν θα κινούν αυτή τη διαδικασία θα είναι εκείνες ως 300 ευρώ.

Εκτός του ότι ο πολίτης με χρέη πάνω από 5.000 ευρώ στο Δημόσιο μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, στην περίπτωση που δεν έχει υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση των χρεών του ο έφορος έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

Η οποιαδήποτε κατάσχεση πάντως δεν θα σημαίνει ότι ο οφειλέτης χάνει αυτόματα το ακίνητο ή το όποιο περιουσιακό του στοιχείο.

Ακόμη και μετά την εντολή για κατάσχεση ο οφειλέτης θα μπορεί να υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση ώστε να μπορέσει εξοφλώντας την οφειλή να αποφύγει τον πλειστηριασμό του κατασχεθέντος ακινήτου.

Είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ύψους 6.754 ευρώ και από την εφορία δεσμεύτηκε τραπεζικός λογαριασμός του με υπόλοιπο 20,20 ευρώ.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται, σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή όταν η υπόθεση συγκεκριμένου οφειλέτη έγινε αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για την υπόθεση αυτή είχε καταθέσει ερώτηση ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ζητώντας να ενημερωθεί αν πράγματι ΔΟΥ επέβαλε κατάσχεση τραπεζικής κατάθεσης στην EFG EUROBANK ERGASIAS για οφειλές συγκεκριμένου πολίτη προς το δημόσιο.

Όπως ενημερώνει με το έγγραφο του ο αναπληρωτής υπουργός, η ΔΟΥ επέβαλε αναγκαστική κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη για ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών 6.754,32 ευρώ. Μετά από θετική δήλωση της τράπεζας, στην οποία αναφέρεται η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού του συγκεκριμένου οφειλέτη με υπόλοιπο 20,20 ευρώ, αυτό δεσμεύτηκε και αποδόθηκε στη ΔΟΥ.

Ο κ. Οικονόμου θυμίζει ότι με το άρθρο 24 του Ν. 2951/2001 έχει προβλεφθεί η άρση του απορρήτου των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, για την ικανοποίηση κάθε δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του οφειλέτη του και για το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίησή του.

Θυμίζει, επίσης, ότι με την έννοια του όρου “δανειστής”, εξομοιώνεται και το δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων για τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του μπορεί να επιβάλλει το αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης στα χέρια τρίτου.

Αναφέρει ακόμη και ότι ο Κώδικας Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου στον τρίτο επέρχεται αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσας χρηματικής απαίτησης στο δημόσιο και δεν προβλέπεται άρση της κατάσχεσης πριν την εξόφληση του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε.