«Η γυναίκα δίνει ζωή και αγωνίζεται για την προάσπισή της». Με το μήνυμα αυτό  ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας Οργάνωσε στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ την ετήσια εκδήλωση του  , αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, με θέμα «Ανθρώπινη ζωή & Συγκοινωνιακά Δίκτυα», τον συντονισμό και παρουσίαση της οποίας έκανε η Αν. Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Νέας Δημοκρατίας και π. βουλευτής  Νατάσα Ράγιου  που είναι και μέλος  του  Σοροπτιμιστικού Ομίλου .

Κεντρική ομιλήτρια και τιμώμενο πρόσωπο, η κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά,  πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Η γυναίκα –μητέρα, που 7 χρόνια μετά το τροχαίο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του γιού της Πάνου, φοιτητή τότε στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, έχοντας μετατρέψει το βαθύ πόνο σε δράση, αγωνίζεται για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων σε θέματα οδικής ασφάλειας. Στην ομιλία της παρουσίασε το πολύ αξιόλογο έργο που συντελείται από το Ινστιτούτο και το οποίο αναγνωρίστηκε πρόσφατα με βράβευσή της και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Η εκδήλωση άρχισε με παιγνίδι προσομοίωσης κυκλοφοριακής αγωγής, στο οποίο συμμετείχε η 6η τάξη του 48ου Δημοτικού σχολείου.

Με την εναρκτήρια ομιλία, η  πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού ομίλου Πάτρας  Άννα Σπανού – Καλλιάφα, έδωσε το στίγμα του Σοροπτιμισμού, που αποτελεί μία παγκόσμια οργάνωση γυναικών ( 27 χώρες, 3.000 όμιλοι, πάνω από 90.000 μέλη)  που δραστηριοποιούνται εθελοντικά για την προώθηση της εποικοδομητικής γυναικείας συμβολής στο κοινωνικό σύνολο.

 

Ακολούθησαν οι ομιλίες των: Κωνσταντίνου Πλατυκώστα,  Πρόεδρου του ΟΛΠΑ, με θέμα: «Ασφάλεια λιμένων & ανταγωνιστικότητα», με πολύ ενδιαφέρουσα προβολή σχετικά με την Πάτρα και το νέο λιμάνι της  και Σπύρου Νιάρου,  Προϊσταμένου  Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ), με θέμα «Τα κρίσιμα δευτερόλεπτα μιας μοιραίας διαδρομής». Τα βίντεο ντοκουμέντα από κάμερες της τροχαίας για την οδηγική συμπεριφορά ήταν συγκλονιστικά και  εντυπωσίασαν το ακροατήριο. Σειρά είχε   η δυναμική ομιλία του δικηγόρου Γεώργιου Αμπατζή με θέμα: «Τροχαίο ατύχημα: ένα διαχρονικό έγκλημα αναζητά τους ηθικούς αυτουργούς του», η ενδιαφέρουσα εισήγηση του  Θωμά Χόνδρου,  Αν. Καθηγητή Τμ. Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πάτρας με θέμα: «Τεχνολογίες ασφάλειας στα σύγχρονα μέσα μεταφοράς», και η ενθαρρυντική για τα ελληνικά δεδομένα παρουσίαση του κ.  Jean Harito, Γενικού Διευθυντή της εταιρείας Αττικές Διαδρομές Α.Ε., η οποία έχει τη λειτουργία και διαχείριση της Αττικής Οδού, με θέμα «Αττική Οδός, πρότυπο οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα». Τέλος η κα  Αρετή Καραμπίνα, Ασφαλιστικός Σύμβουλος ΑΧΑ Ασφαλιστικής, με ένα απόσπασμα λογοτεχνικού κειμένου προσέγγισε το θέμα: «Υπάρχει εκτίμηση για την ανθρώπινη ζωή;» ενώ η κα Ελένη Γκέκα, συντονίστρια ΟΚΑ της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος,  μέλος Team Europe, έκλεισε με θέμα «Ευρωπαϊκή θεσμική προσέγγιση της ασφάλειας στα Διευρωπαϊκά δίκτυα» που περιλάμβανε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο της διακρατικής συνεργασίας σε θέματα οδικής ασφάλειας.

της:Νατάσα Ράγιου