«Σχετικά με την πώληση των αγροτικών προϊόντων απευθείας στους πολίτες χωρίς μεσάζοντες». Επιστολή στον Απ. Κατσιφάρα απέστειλε ο Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας σχετικά με την πώληση των αγροτικών προϊόντων απευθείας στους πολίτες χωρίς μεσάζοντες.Στην επιστολή ο Σύλλογος εφιστά την προσοχή στον Περιφερειάρχη για τις δηλώσεις του αλλά και τις ενέργειες σχετικά με το «Κίνημα της Πατάτας» καθώς επισημαίνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

«Κύριε Περιφερειάρχα,

 

Παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες όλα όσα συμβαίνουν στη Χώρα μας σχετικά με το «Κίνημα της πατάτας» και γενικότερα τις παρεμβάσεις που γίνονται ώστε να συνεχιστεί το φαινόμενο με την απευθείας πώληση των αγροτικών προϊόντων στους πολίτες, χωρίς να συνυπολογίζονται και οι παράπλευρες απώλειες του λιανικού εμπορίου(λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απολύσεις εργαζομένων).

Επίσης ενημερωθήκαμε για την συνέντευξη τύπου που δώσατε στα ΜΜΕ και για τις επτά θεσμικές παρεμβάσεις που πρότεινε η Περιφέρεια ώστε να συνεχιστεί η δράση αυτή. Θεωρούμε λοιπόν ότι η πρότασή σας για διαμόρφωση σημείων πώλησης εκτός λαϊκών αγορών θα λειτουργήσει εις βάρος του υγιούς λιανικού εμπορίου, αφού η όλη διαδικασία δε θα τελεί υπό τον έλεγχο των αρχών με αποτέλεσμα να διογκώνονται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα της φοροδιαφυγής και παραεμπορίου, ενώ οι τιμές θα παραμένουν υψηλές, καταλήγοντας παραγωγοί και μικροπωλητές να πωλούν τα προϊόντα στις ίδιες τιμές όπως συμβαίνει σήμερα στις λαϊκές αγορές. Διαφορετικά γιατί όσοι παραγωγοί διαθέτουν άδειες σε λαϊκές, δεν πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές;

Είναι ολοφάνερο ότι οι πολίτες στηρίζουν την κίνημα αυτό εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει αλλά και εξαιτίας της ανικανότητας των αρμοδίων να ελέγξουν την αγορά και το εμπόριο όλα  αυτά τα χρόνια, χωρίς να μπορούν να σταματήσουν το ανεξέλεγκτο φαινόμενο της κερδοσκοπίας των μεσαζόντων.

Πιστεύουμε ότι  η πρότασή σας για τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση υπό προϋποθέσεις, έχοντας ως σκοπό να στηριχθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (παραγωγοί-επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου-καταναλωτές). Επιπλέον θεωρούμε ότι και η επαναλειτουργία των Συνεταιρισμών θα συμβάλει καθοριστικά ώστε να γίνεται διαλογή των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα μπορούν έπειτα  να προωθηθούν από τις επιχειρήσεις. Επίσης προτείνουμε οι παραγωγοί κάθε περιοχής να απευθύνονται απευθείας προς τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου του τόπου τους, αφενός θα προωθούν τα προϊόντα τους και αφετέρου θα μπορούν να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές των προϊόντων αφού δεν θα υπάρχουν μεσάζοντες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφύγουμε τα λουκέτα των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και τις απολύσεις των εργαζομένων τους. Τέλος θεωρούμε ότι εν όψη του Πάσχα η πώληση αμνοεριφίων απευθείας στους πολίτες εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία αφού θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου κάποιοι θα εκμεταλλευθούν την κατάσταση και θα προσπαθήσουν να τα προωθήσουν χωρίς τους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους.

Ευελπιστούμε ότι θα συμβάλετε άμεσα στη διευθέτηση του θέματος και θα στηρίξετε πρωτοβουλίες, οι οποίες δε θα στρέφονται κατά του υγιούς λιανικού εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, αλλά θα την ενισχύουν ώστε να δοθεί μια ελπίδα ανάκαμψης στην εμπορική δραστηριότητα, η οποία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.»