Ευρεία τεχνική σύσκεψη, με καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, για την καταγραφή της ακριβούς κατάστασης και των προοπτικών που υφίστανται στα ζητήματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  

 

Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ως αναπληρωτής του Περιφερειάρχη που απουσιάζει στο εξωτερικό, μετείχαν εκπρόσωποι της Ομάδας Δράσης για τη Στήριξη της Ανάπτυξης στην Ελλάδα (Task Force), του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναλυτική περιγραφή της κατάστασης (ανά γεωγραφική ενότητα) που περιλάμβανε αναφορά στις υφιστάμενες αλλά και στις υπό σχεδιασμό δομές διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, δηλαδή τους εν λειτουργία ΧΥΤΑ και ΧΑΔΑ, τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης (μόνιμους και κινητούς) αλλά και τα Εργοστάσια Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

 

Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στην ανάλυση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα στα χρονοδιαγράμματα και στις χρηματοδοτήσεις των έργων που έχουν ή πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε μέσω ΣΔΙΤ, τόσο σε ό,τι αφορά στα Εργοστάσια Επεξεργασίας Απορριμμάτων όσο και στα συνοδά τους έργα.

 

Εκ μέρους των εκπροσώπων της Ομάδας Δράσης για την Στήριξη της Ανάπτυξης στην Ελλάδας ζητήθηκαν διευκρινίσεις για την πορεία υλοποίησης των προγραμματισμένων έργων και τις έως σήμερα ενέργειες, τα δε στοιχεία που συνέλλεξαν θα χρησιμοποιηθούν για την αποτύπωση της συνολικής εικόνας στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων σ’ όλη την χώρα.

 

Στη σύσκεψη από την πλευρά της Περιφέρειας μετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής, ο υπεύθυνος του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετρόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος Νίκη Κοκκαλιάρη, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου καθώς και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής.

 

Από την πλευρά της «Ομάδας Δράσης» μετείχαν οι κ.κ. F. Amodeo και Κ. Κυριαζής, από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ τα στελέχη του Κωνσταντίνα Κολοκοτρώνη, Β. Τερζής και Γ. Γραβιάς, ενώ από την πλευρά των Δήμων και των Συνδέσμων πήραν μέρος ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Παύλος Μοσχολιός, οι Δήμαρχοι Ακτίου-Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος, Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Ερυμάνθου Θάνος Kαρπής, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων Βασίλης Λοτσάρης κ.α.