Πότε και πώς θα σταματήσει επιτέλους  το πάρτυ απίστευτης σπατάλης στο χώρο της υγείας;  ΚΑΙΝΕ την Ελλάδα  οι διαπιστώσεις της έκθεσης HEALTH DATA 2010, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που έδωσε στη δημοσιότητα η Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ) την 17-01-2012. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι :

-Είμαστε η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό μαγνητικών τομογραφιών κατ΄ αναλογία πληθυσμού, μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία…

-Η πέμπτη χώρα στους αξονικούς τομογράφους  μετά τις ΗΠΑ,  Ιαπωνία,  Αυστραλία και  Νότια Κορέα…

-Είμαστε, κατά κεφαλήν, οι πρώτοι στον κόσμο στην χρήση μαγνητικών τομογραφιών  με 98,1 ανά 1000 κατοίκους με μέσο όρο του ΟΟΣΑ 47,7 ανά 1000 κατοίκους. Σύμφωνα με την έκθεση έγιναν στην Ελλάδα 1.000.000 μαγνητικές τομογραφίες(!!),  έναντι 540.000 που έπρεπε να γίνουν..

-Είμαστε κατά κεφαλήν οι πρώτοι στον κόσμο με 320,9 αξονικές τομογραφίες ανά 1000 κατοίκους, όταν δεύτερη η Αμερική έχει 227,8, τρίτο το Βέλγιο έχει 182,6 και ο Καναδάς μόνο 103,5…

Πρακτικά ένας  στους τρείς  έκανε αξονική τομογραφία και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3.200.000 τέτοιες εξετάσεις στην χώρα μας…

Το συνολικό κόστος του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την έκθεση, είναι για τις αξονικές τομογραφίες 224.000.000 και για τις μαγνητικές 236.000.000. Συνολικά 460.000.000 ευρώ…

 

Η οξεία δημοσιονομική κρίση που βυθίζει τη  χώρα αντανακλάται και στους προϋπολογισμούς των κλάδων υγείας των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η  Ελλάδα έχει προσδιορίσει αυθαίρετα και τον προϋπολογισμό του πρόχειρα στημένου ταμείου -γίγας, μια και αφορά 9,5 εκατ. ασφαλισμένους, του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΟΘΑΛΨΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).

Αρκεί μόνο η λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό των δαπανών υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να περιορισθεί το παραπάνω περιγραφόμενο πάρτυ στον χώρο υγείας; Σίγουρα ΟΧΙ.

 

Κύριοι αρμόδιοι(;;) της Υγείας

Στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρειάζεται:

  1. 1.    Άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όχι μόνο φαρμάκων αλλά και ιατρικών πράξεων καθώς και των εργαστηριακών εξετάσεων.

Παράλληλα άμεση εφαρμογή των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης του ΕΟΦ    αλλά και συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών των φαρμάκων.

  1. 2.    Διασφάλιση της ποιότητας αλλά και της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από όλους τους παρόχους υγείας (πότε αλήθεια μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία ασχολήθηκε σοβαρά και υπεύθυνα με αυτά τα θέματα που αφορούν τους ασθενείς ασφαλισμένους ;;;)
  2. 3.    Η παροχή στους ασθενείς – ασφαλισμένους της απαραίτητης και αναγκαίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προληπτικά, διαγνωστικά, θεραπευτικά είναι υποχρέωση και καθήκον της πολιτείας.

 

Δεν νοείται, σε συνθήκες οξείας οικονομικής κρίσης, οι πολίτες – ασφαλισμένοι που έχουν πληρώσει διαχρονικά τις εισφορές τους στα Ταμεία, να μην έχουν κάλυψη για τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες.

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι απαραίτητο :

-Να μειωθούν η υπέρμετρη σπατάλη και η  αναποτελεσματικότητα των παροχών

-να ενισχυθούν η διαφάνεια και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας

-Να προασπισθούν οι παροχές υγείας προς τους πολίτες

 

Έχετε αντιληφθεί  ότι πρέπει να θωρακισθεί, ιδιαίτερα, η υγεία οικονομικά αδυνάτων ομάδων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα επιδημιολογικά και νοσολογικά δεδομένα της οικονομικής κρίσης;;

Εκτός αν θέλετε να ξεκάνετε τον κοσμάκη προ κειμένου να πιάσετε τα νούμερα που θέλει η Τρόικα στο χώρο της Υγείας…

 

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ   ή ασχολούμαστε με το μείζον θέμα  του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ;;…….

 

 

 

 

                                    Νατάσα Ράγιου

 

                             Αν. Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Ν.Δ

                              π. βουλευτής Αχαΐας