Με τη συμμετοχή πολλών στελεχών από την Ηλεία και πλήθους εμπόρων από την Αμαλιάδα, συνεδρίασε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση παρέστη ο Δήμαρχος Ήλιδας κος Λυμπέρης, οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Βαρθολομιού κα Πανοπούλου, Κυλλήνης κος Τσίπουρας, Ανδραβίδας κος Γεωργιόπουλος, Κρεοπωλών Αμαλιάδας κος Μαστρογιαννόπουλος και βέβαια ο φιλοξενών Πρόεδρος Αμαλιάδας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας κος Παπαδάτος.

Έντονα ήταν τα λόγια όλων των Συμβούλων και των παρισταμένων εμπόρων, καθώς οι οικονομικές συνθήκες για τις εμπορικές επιχειρήσεις έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Εκφράστηκε η απελπισία του Έλληνα εμπόρου, ο οποίος βλέπει το τζίρο του να μηδενίζεται, την ίδια στιγμή που οι φορολογικές του υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται. Όλα τα μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν να υπάρξει εντονότατη διαμαρτυρία για το πρόβλημα της υπερφορολόγησης. Επισήμαναν δε ότι το σημείο στάσης πληρωμών έχει για πολλούς φτάσει και σε λίγο θα φτάσει για όλους. Οι περισσότερες επιχειρήσεις σήμερα έχουν, άλλες λίγες, άλλες πολλές υποχρεώσεις απλήρωτες. Μάλιστα τα πρώτα που μένουν απλήρωτα είναι οι οφειλές προς τον ασφαλιστικό φορέα, τον ΟΑΕΕ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον ΟΑΕΕ, καθώς 53 στους 100 ασφαλισμένους σήμερα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αποτέλεσμα είναι να μένουν οι οικογένειες των εμπόρων ανασφάλιστες και το Ταμείο να αδυνατεί να καλύψει τις δικές του υποχρεώσεις.

Δεύτερες σε συχνότητα είναι οι εκκρεμότητες έναντι του κράτους. Οι τόσοι πολλοί και τόσο ψηλοί φόροι, δεν είναι δυνατό να καλυφθούν. Μένουν απλήρωτοι, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να βγαίνουν εκτός αγοράς, αδυνατώντας να έχουν φορολογική ενημερότητα και συνεπώς να λειτουργήσουν νόμιμα. Τη στιγμή μάλιστα, που το κράτος δεν εισπράττει τα προβλεπόμενα.

Από την άλλη πλευρά το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει αδρά ενισχυθεί από το κράτος τα τελευταία χρόνια, έχει κλείσει ερμητικά τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς το εμπόριο. Έτσι η ρευστότητα έχει εξαφανιστεί.

Ο συνδυασμός των παραπάνω οδηγεί με ταχύτητα τις επιχειρήσεις σε λουκέτο, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στην ανεργία και τις οικογένειές τους στην εξαθλίωση.

Αναφέρθηκαν και μια σειρά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελληνικό εμπόριο, όπως η αδυναμία λειτουργίας του ΕΟΠYΥ, η ασυδοσία στην εγκατάσταση των πολυκαταστημάτων και η ανεξέλεγκτη δράση του παρεμπορίου κ.ά..

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ομόφωνα αποφάσισε να αντισταθεί στη σημερινή αδιέξοδη πορεία που ακολουθεί η Κυβέρνηση με την πολιτική του αφανισμού της μεσαίας τάξης και της Ελληνικής επιχείρησης.

Αποφάσισε:

  • Να διεκδικήσει με κάθε τρόπο την στροφή προς τη μείωση της φορολογίας, τόσο του ΦΠΑ, όσο και του εισοδήματος, αλλά και των ολέθριων επιβαρύνσεων στα ακίνητα, ιδίως με τη μορφή «χαρατσιού».
  • Να απαιτήσει την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ και τη μείωση κατά δύο κλάσεις των ασφαλιστικών εισφορών, για όσο διαρκεί η οικονομική ύφεση.
  • Να επιβάλει την άμεση έναρξη της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες, για τη επαναφορά της ρευστότητας στην οικονομία. Ταυτόχρονα να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των εν ισχύ δανείων, με χαμηλά επιτόκια και μακρύτερη περίοδο αποπληρωμής.
  • Να απαιτήσει τη ρύθμιση των πυρόπληκτων και των σεισμόπληκτων δανείων, καθώς και των δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να προβλέπει ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, περίοδο χάριτος δύο ετών και περίοδο αποπληρωμής μέχρι το 2022.

Τέλος το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έκρινε σκόπιμο να παραστούν οι αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας σύσσωμοι στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ το Μάρτιο. Εκεί οργανωμένα και συντεταγμένα να εκθέσουν τη δραματική κατάσταση των επιχειρήσεων της Πελοποννήσου και της Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Να διεκδικήσουν όλα τα παραπάνω αναφερόμενα και λύσεις για τα τοπικά και συνολικά προβλήματα του εμπορίου. Να υποχρεώσουν τη διοίκηση της ΕΣΕΕ να αρθρώσει σκληρό και απαιτητικό λόγο. Να μπει μπροστά στον αγώνα που οι Εμπορικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες δίνουν καθημερινά. Η ΕΣΕΕ είναι το κορυφαίο όργανο του Ελληνικού εμπορίου. Επιβάλλεται σε αυτούς τους καιρούς, που η ελληνική εμπορική επιχείρηση βάλλεται μέχρις εξοντώσεως, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει αδιαπραγμάτευτα την επιβίωση του Έλληνα εμπόρου.

 

 

 

 

Εκ της Ομοσπονδίας