Ο χειμώνας είναι ακόμα εδώ και μας δείχνει για τα καλά τα δόντια του. Μετά τις χιονοπτώσεις σε ορεινά και πεδινά όλης της χώρας που σημειώθηκαν τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, δύο νέα χαμηλά βαρομετρικά έρχονται για να φέρουν επιδείνωση μετά την πρόσκαιρη βελτίωση των δύο τελευταίων ημερών.Όπως σημειώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο www.meteo.gr, χαμηλό βαρομετρικό με χαρακτηριστικά μετεωρολογικής «βόμβας» θα μετακινηθεί από την Κεντρική Μεσόγειο προς την περιοχή του Ιονίου Πελάγους , καθώς η κεντρική του πίεση πέφτει κατά τουλάχιστον 17 μίλιμπαρ (mb ή hPa) μέσα σε 24 ώρες. Η γρήγορη βάθυνση του χαμηλού θα προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή πολύ θυελλώδεις ανέμους, ενώ ταυτόχρονα θα συνοδεύεται από μεγάλα ποσά υετού (βροχής αλλά και χιονιού σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας). Ταυτόχρονα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για δημιουργία και δεύτερου βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Αιγαίου.

Οι απότομες εναλλαγές του καιρού, εξάλλου, είναι αυτές που προκάλεσαν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αποκορύφωμα τη δοκιμαζόμενη Ηλεία, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας είχε ως αποτέλεσμα να λιώσουν μεγάλες ποσότητες χιονιού ιδιαίτερα στα ορεινά της Κρήτης, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στη Θεσσαλία, που συνδυάστηκαν με τις έντονες βροχοπτώσεις του Σαββάτου.

Αναλυτικά, για την εβδομάδα που έρχεται και σύμφωνα με το meteo.gr, προβλέπονται τα εξής:

Δευτέρα: Ισχυρές βροχοπτώσεις καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας. Άνεμοι ανατολικοί και αργότερα νοτιοδυτικοί 3-4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6-10 βαθμοί Κελσίου

Τρίτη: Ασθενείς βροχές. Άνεμοι νοτιοδυτικοί 2-4 μποφόρ. Θερμοκρασία χωρίς μεταβολή.

Τετάρτη: Συννεφιά με πιθανότητα βροχής. Άνεμοι ανατολικοί 2-4 μποφόρ και ραγδαία πτώση θερμοκρασίας, που δεν θα ξεπερνά τους 4 βαθμούς.

Πέμπτη: Συννεφιά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Παρασκευή: Βροχές ή χιονόνερο με χαμηλές θερμοκρασίες.

της:Πέπη Σπηλιωτοπούλου/filodimos.gr