Το SOPA χάνει έδαφος στο Κογκρέσο

Κατά των αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων κατά της πειρατείας στο διαδίκτυο SOPA (Stop Online Piracy Act) και της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας PIPA (Protect IP Act) εκφράστηκε την Πέμπτη ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

«Το Facebook διαμαρτύρεται εναντίον του SOPA και του PIPA και θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας εναντίον οποιωνδήποτε νόμων, που βλάπτουν το Διαδίκτυο» ήταν η δήλωση του που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Εναντίον των νομοσχεδίων SOPA και PIPA διαμαρτύρονται και οι μεγαλύτερες on line υπηρεσίες – Wikipedia, Google, WordPress, TwitPic, Reddit. Την Τετάρτη, η Wikipedia διέκοψε την πρόσβαση στην αγγλική έκδοση της για 24 ώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των νομοσχεδίων.

Ως συνέπεια τα νομοσχέδια αυτά σήμερα παύουν να τα υποστηρίζουν και πολλοί Αμερικανοί γερουσιαστές, περιλαμβανομένου και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόενερ, ο οποίος δήλωσε ότι για την υιοθέτηση αυτών των νόμων στο Κογκρέσο χρειάζεται συναίνεση, η οποία σήμερα δεν υπάρχει.

Η σύγκρουση για τα πνευματικά δικαιώματα μεταξύ του Χόλιγουντ και των εταιρειών νέας τεχνολογίας μαίνεται εδώ και χρόνια, και με τα SOPA και PIPA φτάνει στο αποκορύφωμά της. Ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ μάλιστα κατηγόρησε μάλιστα την Google ότι υποθάλπει την πειρατεία.

Έκλεισαν τη σελίδα διανομής αρχείων Megaupload

Με την κατηγορία της παραβίασης της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν την σελίδα διανομής αρχείων Megaupload.

Συνελήφθησαν, στη Νέα Ζηλανδία, οι ιδρυτές της σελίδας,  δύο υπάλληλοι της εταιρείας ενώ αναζητούνται άλλοι τρεις.

Συμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, συνολικά εκτελέστηκαν 20 εντάλματα έρευνας σε εννέα χώρες.

Σχεδον αμεσως μετά την δημοσιοποίηση των συλλήψεων και του τερματισμού λειτουργίας του Megaupload, η ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βγήκε εκτός λειτουργίας. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Anonymoys.

Η υπόθεση συμπίπτει χρονικά με τη συζήτηση δυο νομοσχεδίων (SOPA και PIPA) που προβλέπουν το μπλοκάρισμα κάθε ιστοσελίδας που καθιστά διαθέσιμο υλικό, το οποίο υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

skai.gr

Ο ιδρυτής του Megaupload ζητεί την αποφυλάκισή του

Ο ιδρυτής του ιστότοπου Megaupload.com, ο οποίος συνελήφθη στη Νέα Ζηλανδία κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού FBI που τον κατηγορεί για μαζική πειρατεία στο Ίντερνετ, αρνήθηκε σήμερα, Δευτέρα, πως εμπλέκεται σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αίτημα επί του οποίου το δικαστήριο δεν θα αποφανθεί πριν από αύριο.

Η εισαγγελία δήλωσε από την πλευρά της πως αντιτίθεται στην απελευθέρωση του Κιμ Σμιτς, του επονομαζόμενου Κιμ Ντότκομ, ενός 37χρονου Γερμανού ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή μαζί με άλλους τρεις υπεύθυνους του Megaupload.

Ο δικηγόρος του, ο Πολ Ντέιβισον, διαβεβαιώνει πως “δεν θα υπάρξει καμιά παραχώρηση από την πλευρά του κυρίου Ντότκομ” στην υπόθεση αυτή, προσθέτοντας πως ο πελάτης του δεν προτίθεται να δραπετεύσει αλλά να παραμείνει στο πλευρό της εγκύου συζύγου του και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επαναλάβει τις δραστηριότητές του, καθώς όλοι οι σέρβερ της εταιρείας του έχουν κλείσει.

Η εισαγγελέας Αν Τούχι δήλωσε αντίθετα πως ο κίνδυνος διαφυγής του κατηγορουμένου είναι “εξαιρετικά μεγάλος”, υπογραμμίζοντας πως η αστυνομία βρήκε στην κατοικία του διαβατήρια σε διάφορα ονόματα και περισσότερες από τριάντα πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί κι αυτές σε διάφορα ονόματα.

Η εισαγγελέας υπενθύμισε επίσης ότι είχε ήδη διαφύγει στην Ταϊλάνδη ενώ καταζητούνταν από τη γερμανική δικαιοσύνη στο πλαίσιο μιας άλλης υπόθεσης.

Ο δικαστής ανέβαλε την έκδοση της απόφασής του τουλάχιστον μέχρι αύριο, Τρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ