Ενημερωτική ημερίδα, ενόψει της έναρξης της ψηφιακής μετάδοσης των καναλιών εθνικής εμβέλειας απ’ το κέντρο εκπομπής της Αρόης, οργανώνεται το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας, στις 5.30, στο Επιμελητήριο Αχαΐας στην Πάτρα. Την ημερίδα οργανώνει το Επιμελητήριο με την συνεργασία της Digea και με σκοπό την ενημέρωση των επαγγελματιών τεχνικών και των εκπροσώπων του εμπορίου.Στην ημερίδα στελέχη της Digea θα δώσουν εξειδικευμένες πληροφορίες σχετικά με τεχνικά ζητήματα ώστε η μετάβαση των τηλεθεατών στη νέα ψηφιακή εποχή να γίνει ομαλά και με απόλυτη επιτυχία.

Όπως είναι γνωστό το ψηφιακό σήμα των κρατικών και των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας θα εκπέμψει στις 3 Φεβρουαρίου από το κέντρο εκπομπής Αρόης, αντικαθιστώντας το αναλογικό. Ήδη, όσοι τηλεθεατές πρόκειται να χάσουν την αναλογική εκπομπή των προγραμμάτων, πληροφορούνται μέσω ενημερωτικού μηνύματος (crawl) που εμφανίζεται στους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Με την έλευση του ψηφιακού σήματος, περίπου 280.000 κάτοικοι των πόλεων της Πάτρας, του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου, των παράλιων του νότιου τμήματος της Αιτωλοακαρνανίας, μεγάλου τμήματος της Αχαΐας και των βορειοδυτικών παράλιων της Ηλείας, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Θα έχουν, επομένως, την ευκαιρία να απολαύσουν τα αγαπημένα τους κανάλια εθνικής εμβέλειας, με κορυφαία και σταθερή ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς «χιόνια» και «είδωλα».

Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή εξυπηρετείται και από το κέντρο εκπομπής «Αίνος», το οποίο θα συνεχίσει να εκπέμπει μόνο αναλογικά, ενώ συμπληρωματικά λειτουργούν και τα κέντρα εκπομπής «Παλαιοπλάτανος» και «Παναχαϊκό», τα οποία επίσης θα συνεχίσουν να εκπέμπουν μόνο αναλογικό σήμα.

Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος οι τηλεθεατές χρειάζεται να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

  1. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξουν την παλιά τους συσκευή.
  2. Εάν η τηλεόραση τους δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4, για να μπορέσουν να λάβουν το ψηφιακό σήμα, αρκεί να εφοδιαστούν με ένα εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG4 και να τον εγκαταστήσουν στην παλιά τους συσκευή.
  3. Οι αποκωδικοποιητές μπορούν να είναι: α) Τυπικής ανάλυσης – SD (Standard Definition) με έξοδο SCART ή RCA ή χωρίς HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου CRT (παλιές τηλεοράσεις – “κουτιά”). β) Υψηλής ανάλυσης – HD (High Definition) ή με HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου LCD/Plasma/ LED (επίπεδες τηλεοράσεις).
  4. Η SD εκπομπή προγραμμάτων δε θα σταματήσει.
  5. Στην περίπτωση που κάποιος τηλεθεατής λαμβάνει ήχο χωρίς να λαμβάνει εικόνα, είναι πολύ πιθανόν να διαθέτει εξοπλισμό τεχνολογίας MPEG2 και θα χρειαστεί να εφοδιαστεί με αποκωδικοποιητή MPEG4 για τη λήψη του ψηφιακού σήματος.
  6. Δεν υπάρχουν «ψηφιακά αξεσουάρ», π.χ. « ψηφιακές κεραίες».

Απλά βήματα για τη σύνδεση του αποκωδικοποιητή:

  1. Σύνδεση του καλωδίου της κεραίας στην ειδική υποδοχή του αποκωδικοποιητή.
  2. Σύνδεση του αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση, με ένα καλώδιο τύπου SCART ή HDMI ή RCA και τοποθέτησή του στην πρίζα.
  3. Συντονισμός του δέκτη στις συχνότητες 25 (506 MHz) & 42 (642 MHz) για τη λήψη των κρατικών, 44 (658 MHz) & 46 (674 MHz) για τη λήψη των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας και 31 (554 MHz) & 53 (730 MHz)  για τα τοπικά κανάλια.
  4. Συνιστάται ο προσανατολισμός της κεραίας προς το κέντρο εκπομπής «Αρόη».