Νέα ανακοίνωση, τη δεύτερη σήμερα, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών παρέχοντας διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις που θα διακόπτεται το ρεύμα σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους ακίνητων. Στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται να διακοπεί το ρεύμα σε κανέναν που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων και έχει ζητήσει εξαίρεση, έως ότου αποφανθούν, όπως προβλέπει ο νόμος, τα αρμόδια όργανα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι δεν έχει τεθεί προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μη καταβολής.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμων Στεργιώτης είπε ότι έχουν σταλεί 250 χιλιάδες εντολές διακοπής, από τις οποίες δεν θα εκτελεσθούν όσες αφορούν ευπαθείς ομάδες.

Η υπόθεση προκάλεσε κόντρα της ΝΔ με το υπουργείο Οικονομικών. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε τους συναρμόδιους υπουργούς για αναλγησία, επισημαίνοντας ότι επιμένουν να κόψουν το ρεύμα ενώ σε πολλές περιοχές επικρατεί πολικό ψύχος.

Για αβάσιμη ανακοίνωση έκανε λόγο το ΥΠΟΙΚ απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

“Σε συνέχεια της πρωινής σχετικής ανακοίνωσης και επειδή επιχειρείται για πολλοστή φορά να δημιουργηθεί μια αλλοιωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει γύρω από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνονται τα εξής:

1. Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανέναν που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων.

2. Ήδη το πάρα πολύ υψηλό ποσοστό εξόφλησης δείχνει πως τα νοικοκυριά, παρά τις δυσκολίες τους, αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα το μέτρο αυτό, που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της χώρας που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το PSI και για το νέο πρόγραμμα στήριξης.

3. Παραβιάζουν ανοιχτές θύρες όσοι δείχνουν να ενδιαφέρονται μη τυχόν και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής ή σε κατάσταση ανάγκης. Καμία τέτοια διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να γίνει. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Υπουργό των Οικονομικών στην διοίκηση της ΔΕΗ είναι αυστηρές και σαφείς.

4. Οι καταστάσεις όλων όσων έχουν ζητήσει είτε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ηλεκτρονικά, είτε από τις ΔΟΥ, εξαίρεση, μείωση ή ρύθμιση σε σχέση με το ειδικό τέλος, έχουν διαβιβαστεί στη ΔΕΗ και σε κανέναν που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έως ότου αποφανθούν, όπως προβλέπει ο νόμος, τα αρμόδια όργανα. Οι σχετικές αποφάσεις των προϊσταμένων των ΔΟΥ, εφόσον υπάρχουν αντιρρήσεις του ενδιαφερομένου, θα εξετάζονται σε δεύτερο βαθμό από τριμελείς επιτροπές υψηλόβαθμων στελεχών της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

5. Είναι, επίσης, ανακριβές ότι λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή σχετικών αιτήσεων. Τέτοια προθεσμία δεν έχει τεθεί.

6. Όλα τα σχετικά θέματα, που είχαν περιληφθεί αρχικά σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν περιληφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο και φέρει τις υπογραφές όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, των προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ.

7. Επί δεκαετίες τώρα, η ΔΕΗ διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες της που δεν εξοφλούν τα τιμολόγιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν ζητούν διακανονισμό και δοσοποίηση. Αυτό είναι κάτι τελείως άσχετο με το ειδικό τέλος επί των ακινήτων.

8. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε συμφωνία με την Κεντρική Ένωση Δήμων ρυθμίστηκε ο τρόπος με τον οποίον διορθώνονται τα κρίσιμα στοιχεία κάθε ακινήτου (εμβαδόν, τιμή ζώνης, παλαιότητα) τόσο στα αρχεία κάθε δήμου, όσο και στα αρχεία της ΔΕΗ και τα αρχεία της ΓΓΠΣ, ώστε να υπάρχει ενιαία εικόνα σε κάθε ακίνητο.

9. Συμπέρασμα: Κανένα νοικοκυριό δεν πρέπει να θεωρήσει ότι διατρέχει κίνδυνο να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επειδή δεν κατεβλήθη το ειδικό τέλος, εφόσον έχει ζητήσει να υπαχθεί σε καθεστώς εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και εφόσον συντρέχει πραγματική και αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής.”

skai.gr