Το 2012 αναμένεται να είναι μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας πολλά «καυτά» προϊόντα και συσκευές θα εμφανιστούν, έλκοντας την προσοχή -και… ελαφραίνοντας τα πορτοφόλια- των καταναλωτών, ιδίως όσων έχουν μανία να πρωτοπορούν και να δοκιμάζουν πρώτοι τα νέα «γκάτζετ»

Αν και ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας σκοπίμως δεν έχουν αποκαλύψει τα σχέδια τους για το νέο έτος, ώστε να αιφνιδιάσουν τον ανταγωνισμό, πολλές έχουν ήδη είτε προαναγγείλει επισήμως, είτε διαρρεύσει (θέλοντας και μη) τι έχουν στα σκαριά, ενώ διάχυτες, όπως πάντα, είναι και οι μη επιβεβαιωμένες φήμες.

Ακολουθεί μια επιλογή, που έκανε ένας από τους έγκυρους και εξειδικευμένους στην τεχνολογία διαδικτυακούς τόπους, ο CNET.com. Η κατάταξη των προϊόντων δεν γίνεται με αξιολογική, αλλά με τυχαία σειρά.

– Windows 8: Το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft αναμένεται να εμφανιστεί σε δοκιμαστική έκδοση (beta) πριν την άνοιξη και το τελικό προϊόν να βγει στην αγορά έως το τέλος του 2012.

– Κινητά τέταρτης γενιάς: (4G) Μέσα στο επόμενο έτος θα εμφανιστούν στην αγορά, από διάφορους κατασκευαστές, πολύ περισσότερες συσκευές με μεγαλύτερες ευρυζωνικές δυνατότητες.

– Νέο λογισμικό Android 4 (με την ευφάνταστη κωδική ονομασία «Ice Cream Sandwich”) για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones).

– Ultrabooks: Νέα κατηγορία μικρών φορητών υπολογιστών που θα αντικαταστήσουν τα Netbooks, προσφέροντας ίδιες δυνατότητες με λιγότερα χρήματα.

– Nintendo Wii U: Μια νέα προσπάθεια της ιαπωνικής εταιρείας να τραβήξει το ενδιαφέρον των φίλων των παιγνιδιών (games) με ένα νέο σύστημα, που θα διαθέτει νέου τύπου χειριστήριο με ενσωματωμένη οθόνη αφής, η οποία θα επιτρέπει στον παίκτη να συνεχίζει να παίζει ακόμα και αν η οθόνη της τηλεόρασης κλείσει. Η νέα παιχνιδο-κονσόλα θα υποστηρίζει υψηλή ανάλυση 1080p και θα είναι συμβατή με τα αξεσουάρ και το λογισμικό των βιντεο-παιγνιδιών των προηγούμενων μοντέλων Wii.

– Sony Playstation Vista: Η επόμενη φορητή παιχνιδομηχανή της ιαπωνικής εταιρείας με οθόνη αφής, γραφικά καλύτερα από αυτά του PS3 και δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης τρίτης γενιάς (3G).

– iPad mini: Αναμένεται (αλλά όχι σίγουρα) μια μινιατούρα του δημοφιλούς iPad της Apple με οθόνη επτά ιντσών.

– iPhone 5: Αναμένεται να εμφανιστεί είτε το καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο, με νέο σχεδιασμό και πιθανότατα με υποστήριξη για δίκτυα τέταρτης γενιάς (4G).

– Apple iTV: O Στιβ Τζομπς πέθανε το 2011, αλλά η πανταχού παρούσα εταιρεία του θα διεισδύσει πλέον και στην τηλεοπτική αγορά με μια νέα συσκευή που υπόσχεται να φέρει τα πάνω κάτω για μια ακόμη φορά.

– iPad 3: Πιθανώς να παρουσιαστεί λίγο πριν την άνοιξη, με οθόνη μεγαλύτερης ανάλυσης.

– Νέας γενιάς φορητών υπολογιστών MacBook Pro και Air, με νέο σχεδιασμό. Το Air ίσως βγει σε έκδοση 15 ιντσών και γίνει ακόμα πιο λεπτό.

– Kindle Fire 2: Ο πετυχημένος εμπορικά «ηλεκτρονικός αναγνώστης» (e-reader) της Amazon θα έχει συνέχεια με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, ενώ είναι πιθανό η εταιρεία -που μπαίνει στο μάτι της Apple- να βγάλει μια ταμπλέτα δέκα ιντσών, αρκετά φθηνότερη από το iPad.

– Nook Tablet 2: Η Barnes & Noble θα εμφανίσει, πιθανώς το φθινόπωρο, μια βελτιωμένη έκδοση του έγχρωμου e-reader της Nook, βασικού ανταγωνιστή του Kindle της Αmazon.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ