Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου θα καταθέσει πρόταση για «πάγωμα» μισθών για μια τριετία και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%.

Οι συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να παροτρύνει τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να επέλθει πάγωμα των αυξήσεων που προβλέπει για το 2012 η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η ΓΣΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί συζήτηση επί του κατώτατου μισθού και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Την Τρίτη, ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και λίγο αργότερα με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κουτρουμάνης, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά την συνάντηση του με τον κ. Παπαδήμο, η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές αλλά «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».

Αναφερόμενος στην απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού, είπε ότι αυτό δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ΦΠΑ.

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι δε θα υπάρξει οριζόντιο κούρεμα των επικουρικών συντάξεων αλλά μεσοσταθμικές μειώσεις.