Ως σοβαρή ένδειξη για την ολοκλήρωση του PSI ως το τέλος της εβδομάδος αξιολογείται η επιστροφή του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα στην Αθήνα. Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του χρέους, είναι το προαπαιτούμενο για το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι επιτακτικό να επιτευχθεί συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου όταν θα κληθεί η Ελλάδα να πληρώσει ληγμένο ομόλογο ύψους 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, επικαλούμενη πηγή μέσα από το IIF αναφέρει ότι το θέμα θα κλείσει εντός της εβδομάδος.

Διακοπή των διαπραγματεύσεων μετά από παρέμβαση της τρόικας

Εν μέσω φημολογιών και σχολίων για επιταχυνόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος, η επιστροφή του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, θεωρείται ως προάγγελος μιας κάποιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ιδιωτών πιστωτών σχετικά με το κούρεμα του χρέους. Η Daily Telegraph επικαλούμενη πηγές μέσα από τη διαπραγματευτική ομάδα του IIF υποστηρίζει σήμερα σε δημοσίευμά της ότι τις τελευταίες 48 ώρες υπήρξε μεγάλη κινητικότητα από πλευράς τρόικας προκειμένου να πεισθεί ο κ. Νταλάρα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κατά την εφημερίδα έχει ήδη υπάρξει μια προ-συμφωνία για το επιτόκιο δανεισμού των νέων 30ετούς διάρκειας ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα παλιά, κάτι που αν επιβεβαιωθεί και στις συνομιλίες, η κλείσει την υπόθεση του PSI ως το τέλος της εβδομάδος.

Ας σημειωθεί ότι σε συνέντευξη του στους Financial Times, τη Δευτέρα ο Τσαρλς Νταλάρα είχε αποκαλύψει ότι ενώ υπήρξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του IIF ως προς το ύψος του επιτοκίου, λίγο κάτω από το 5%, παρενέβη η Τρόικα και απαίτησε ακόμα μικρότερο επιτόκιο, 2 με 3%, παρέμβαση που οδήγησε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: Deutsche Welle

skai.gr