Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξετάζουν να προσφύγουν τα hedge funds (κερδοσκοπικά επενδυτικά σχήματα) σε περίπτωση που ο Λουκάς Παπαδήμος υλοποιήσει την προειδοποίησή του για νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά το PSI.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξετάζει να προχωρήσει σε μια νομοθετική ρύθμιση για το PSI, εφόσον δεν ευοδωθούν οι συνομιλίες με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (ΙΙF) που συνεχίζονται και την Πέμπτη.

«Αν χρειαστεί, θα περάσει νόμος που θα εξαναγκάζει τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχτούν απώλειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στους New York Times.

Σύμφωνα με αμερικανικά
ΜΜΕ, τα hedge funds θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα καταπατά τα δικαιώματα των ομολογιούχων.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της JP Morgan, από τα 206 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες, περίπου τα 80 δισ. ευρώ ανήκουν σε «ανεξάρτητους» επενδυτές (κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, hedge funds και φυσικά πρόσωπα). Απ’ αυτά τα 15 με 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανήκουν σε hedge funds. Τα υπόλοιπα ανήκουν σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα hedge funds έχουν τοποθετηθεί σε ασφάλιστρα κινδύνου (Credit Default Swaps – CDS), τις περισσότερες φορές χωρίς να διαθέτιου καν ελληνικά ομόλογα. Aν η Αθήνα δεν κατορθώσει στις 20 Μαρτίου να εξυπηρετήσει λήξεις ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα, και να αποζημιώσουν τους κατόχους τους.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα καταφτάνει αιφνιδιαστικά ο εκπρόσωπος του IIF Φρανκ Βογκλ για να διαχειριστεί επικοινωνιακά την όποια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το PSI.

Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, έχει ήδη υπάρξει μια προσυμφωνία για το επιτόκιο δανεισμού των νέων ομολόγων τριακονταετούς διάρκειας, που θα αντικαταστήσουν τα παλιά, κάτι που αν επιβεβαιωθεί και στις συνομιλίες, η υπόθεση του PSI θα έχει κλείσει έως το τέλος της εβδομάδος.

Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικώς θα επιτευχθεί συμφωνία για το PSI και το θέμα που κυριαρχεί στις επαφές είναι κυρίως το ύψος του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα.

Το αξιόχρεο της Ελλάδας θα τεθεί σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» (temporary default) ακόμα και αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το PSI και ανεξάρτητα με τις ζημιές των επενδυτών, υποστήριξε την Τετάρτη ανώτερος αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, προσθέτοντας ότι οι όροι της συμφωνίας θα επηρεάσουν την αξιολόγηση των νέων ομολόγων.

Κοινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον κ. Παπαδήμο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη για την πορεία του PSI, αλλά και για τη στάση που θα τηρήσουν τα τρία κόμματα ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει σε μια συμφωνία, το συντομότερο, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των ιδιωτών θεσμικών επενδυτών για την απομείωση του ελληνικού χρέος, δήλωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Αντιπρόεδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

skai.gr