Ως μια σημαντική ευκαιρία προβολής και προώθησης των προϊόντων που παράγονται στην Δυτική Ελλάδα και ταυτόχρονα ως μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να οδηγήσει στην προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας την επίσκεψη, από την Πέμπτη έως το Σάββατο, 35 Πρέσβεων, Προξένων και εμπορικών ακολούθων από χώρες του εξωτερικού.Όπως είναι γνωστό η επιχειρηματική επίσκεψη των ξένων διπλωματών οργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον φορέα «Invest in Greece», με την υποστήριξη του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, του ΕΟΤ, των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και του Economic and Commercial Diplomats Club.

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Αγγελόπουλο, υπογράμμισε ότι πρωτεύον στόχος της Περιφέρειας είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της Δυτικής Ελλάδας και η τόνωση της απασχόλησης. «Ο στόχος αυτός», όπως είπε, «για να επιτευχθεί χρειάζεται και επιχειρήσεις εξωστρεφείς, επιχειρήσεις υγιείς και με εξαγωγικούς προσανατολισμούς. Και φυσικά χρειάζεται και νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Οργανώνουμε την επίσκεψη των ξένων διπλωματών ακριβώς για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις συνεργασίας, να προβάλουμε τις δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδας και να δείξουμε την δυναμική της περιοχής».

«Οι επιχειρήσεις της περιοχής μας θα έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν πληροφορίες για αγορές του εξωτερικού και ν’ αναπτύξουν σχέσεις που μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμες για τις εξαγωγές τους. Ανοίγουμε ένα δρόμο και δημιουργούμε ένα περιβάλλον που μπορεί να υποβοηθήσει τις εξαγωγές των επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επίσκεψη οργανώνεται και με την στενή συνεργασία των Προέδρων των τριών Επιμελητηρίων Πλάτωνα Μαρλαφέκα (Αχαΐας), Παναγιώτη Τσιχριτζή (Αιτωλοακαρνανίας) και Κώστα Νικολούτσου (Ηλείας).

Οι ξένοι διπλωμάτες το πρωί της Πέμπτης θα ενημερωθούν διεξοδικά για την αναπτυξιακή εικόνα και τις επενδυτικές ευκαιρίες της Δυτικής Ελλάδας σε ημερίδα που θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο «Πόρτο Ρίο». Επίσης στον ίδιο χώρο θα γίνει παρουσίαση φορέων της Δυτικής Ελλάδας από χώρους των επιχειρήσεων, του εμπορίου, του τουρισμού και του Πανεπιστημίου. Το πρωί της Παρασκευής η αποστολή των ξένων διπλωματών θα φτάσει στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο όπου θα γίνει, επίσης, παρουσίαση φορέων της περιοχής. Το Σάββατο το απόγευμα η αποστολή θα βρίσκεται στον Πύργο, ενώ προηγουμένως θα έχει επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Μεταξύ των παρουσιάσεων που θα γίνουν στους ξένους διπλωμάτες είναι το έργο του Αυτοκινητοδρομίου της Πάτρας (από τον κ. Ευάγγελο Φλωράτο) και της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού Αιτωλοακαρνανίας από στελέχη της Άλφα Μπανκ.

«Αλίμονο αν σε περιόδους κρίσης κατεβάσουμε τα χέρια και αντιμετωπίσουμε μοιρολατρικά την πραγματικότητα. Τότε είναι βέβαιο ότι θα πάμε βαθύτερα στην κρίση», επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει, οργανωμένα και με στόχευση, να αξιοποιηθούν. «Όταν η εσωτερική αγορά παρουσιάζει προβλήματα η ενίσχυση της εξωστρέφειας είναι η απάντηση», τόνισε ο Περιφερειάρχης σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «και μια νέα επένδυση να προκύψει απ’ την επίσκεψη των ξένων διπλωματών αυτό θα είναι όφελος για την περιοχή».

Ο κ. Κατσιφάρας αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμπράττουν στην οργάνωση της αποστολής των ξένων διπλωματών κατέληξε λέγοντας ότι «έχουμε χρέος να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα, ν’ απαντήσουμε επιθετικά στην στασιμότητα και να δημιουργήσουμε ένα οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον που θα φέρει εισόδημα στους πολίτες, θέσεις εργασίας για τους ανέργους μας και ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αγγελόπουλος σημείωσε ότι παράλληλα με την επίσκεψη της διπλωματικής αποστολής έχει προετοιμαστεί ειδικό εξαγωγικό σεμινάριο με βάση τις προτάσεις των τριών Επιμελητηρίων της Περιφέρειας.  Στο σεμινάριο αυτό, ειδικοί του Υπουργείου Εξωτερικών θα παρουσιάσουν τα δεδομένα που ισχύουν σε συγκεκριμένες χώρες-αγορές που ενδιαφέρουν τους επιχειρηματίες της περιφέρειάς μας.

Ταυτόχρονα ο Γ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία που έχουν οι προγραμματισμένες, κατ’ ιδίαν, συναντήσεις επιχειρηματιών με διπλωμάτες χωρών που ενδιαφέρουν από εξαγωγικής πλευράς αλλά και τη σημασία που θα έχει η παρουσίαση επενδυτικών σχεδίων της Περιφέρειας που αναζητούν επενδυτές.

Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στον υφιστάμενο σχεδιασμό βάση του οποίου θα καταγραφούν αναλυτικά τα εξαγωγικά αιτήματα-στόχοι των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας ενώ παράλληλα θα μονιμοποιηθεί η συνεργασία με τους εκπροσώπους των Πρεσβειών ώστε να εντοπιστούν και καταγραφούν επιχειρήσεις του εξωτερικού με ενδιαφέρον για τα προϊόντα που παράγονται στη Δυτική Ελλάδα.