ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΙΡΕΤΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΩ “ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ” “Βροχή” από δίκες και… καταδίκες προέκυψε σε βάρος δημάρχων της Αχαΐας, που ξεκινούν από χρηματικές ποινές και φθάνουν μέχρι και ποινές φυλάκισης 2 ετών με αναστολή! Και όλα αυτά γιατί είχαν καταθέσει εκπρόθεσμα τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» τους για τις χρονιές του 2007 και του 2008.

Και μάλιστα πρόκειται για καθυστερήσεις ορισμένων ημερών και ανάλογα με αυτόν τον χρόνο προσδιορίζεται και το ύψος των ποινών που έχουν επιβληθεί ή πρόκειται να επιβληθούν στο μέλλον. Μιας και ορισμένες από τις περιπτώσεις έχουν ήδη εκδικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο της Πάτρας, που είναι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της πόλης, ενώ άλλες υποθέσεις εκκρεμούν και μένει να διεξαχθούν οι ακροαματικές διαδικασίες. Όμως σε καμία από τις περιπτώσεις δεν πρόκειται για κάποιο περιουσιακό στοιχείο που δεν δηλώθηκε και παρέμεινε κρυφό. Η μόνη κατηγορία για την οποία… σέρνονται οι αιρετοί δήμαρχοι στα δικαστήρια είναι ότι άργησαν να καταθέσουν τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» μία, δύο ή παραπάνω ημέρες από την προκαθορισμένη προθεσμία. Από τις υποθέσεις οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει δικαστικά, προκύπτουν όχι μία ή δύο, αλλά συνολικά τέσσερις καταδίκες σε βάρος πρώην δημάρχων του νομού.

 

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο Αιγίου Απόστολο Καραφωτιά, τον πρώην δήμαρχο Τριταίας Μιλτιάδη Γκοσιμήδα, τον πρώην δήμαρχο Φαρρών Δημήτρη Σωτηρόπουλο και τον πρώην δήμαρχο Αιγείρας Δημήτρη Μυλωνά. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά τον πρώτο, δηλαδή τον πρώην δήμαρχο του Αιγίου. Η δίκη έγινε πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών! Η δεύτερη δίκη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε βάρος του κ. Γκοσιμήδα ο οποίος δεν καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης, όμως σε βάρος του επεβλήθη χρηματική ποινή ύψους 500 ευρώ.

Και εκτός αυτών των δύο προϋπάρχουν άλλες δύο καταδίκες οι οποίες επεβλήθησαν τον περασμένο Απρίλιο, σε βάρος του δημάρχου Φαρρών και του δημάρχου Αιγείρας. Σε βάρος του πρώτου η καταδίκη άγγιξε μόλις τις 20 ημέρες, ενώ σε βάρος του κ. Δημήτρη Μυλωνά, ο πέλεκυς της δικαιοσύνης ήταν πιο… βαρύς καθώς η καταδίκη του φθάνει τα… 2 έτη!

Υποθέσεις που εκκρεμούν
Η υπόθεση της παραπομπής των δημάρχων ξεκίνησε με έγγραφο που είχε σταλεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Εκτός από τις παραπάνω τέσσερις περιπτώσεις εκκρεμούν και άλλες πέντε ανάλογες δικαστικές υποθέσεις. Κάποιες μάλιστα από αυτές ήταν προγραμματισμένο να εκδικαστούν την προηγούμενη εβδομάδα, όμως πήραν αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Πρόκειται για τους πρώην δημάρχους Διακοπτού Παναγιώτη Βασιλείου, Ωλενίας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, Κλειτορίας Ανδρέα Δημόπουλου, Μόβρης Ανδρέα Παναγιωτόπουλου και Βραχναιϊκων Βασίλη Τογαντζή.

www.dete.gr