ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΙΔΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ Ο Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ Θετικά είδε το αίτημα της ΠΕΣ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, για ένταξη της σταφίδας και των εσπεριδοειδών στην προκήρυξη για ενίσχυση των βιολογικών καλλιεργειών, καθώς έχουν εξαιρεθεί -περιέργως- από το εν λόγω πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος και ο διευθυντής της ΠΕΣ κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, είχαν σήμερα συνάντηση με τον κ. Σκανδαλίδη, όπου με την παρουσία του αιγιώτη υφυπουργού κ. Κώστα Σπηλιόπουλου (ο οποίος με επιμονή κατάφερε το σημερινό ραντεβού), εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους δεν είναι δυνατόν να εξαιρούνται από την ενίσχυση των βιολογικών καλλιεργειών, δύο προϊόντα κατ’εξοχήν εξαγώγιμα, ιδιαίτερα μάλιστα η σταφίδα που ήταν και…το πρώτο αγροτικό προϊόν που έλαβε βιολογική πιστοποίηση στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980!

 

Μιλώντας στο filodimos.gr, ο διευθυντής της ΠΕΣ κ. Μίλτος Σταυρόπουλος μετέφερε το διάλογο με τον αρμόδιο υπουργό: “Εξηγήσαμε στον κ. Σκανδαλίδη πως ειδικά η σταφιδοκαλλιέργεια παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες, καθώς πρόκειται για κοστοβόρα καλλιέργεια, ενώ η βιολογική καλλιέργεια παρουσιάζει επιπλέον κόστος, έχοντας πρόσθετες καλλιεργητικές φροντίδες. Η σταφίδα εξάλλου, είναι 100% εξαγώγιμη και είναι το μοναδικό αγροτικό προϊόν στο οποίο υπήρξε αύξηση στην τιμή, ένεκα και της φροντίδας που επεδείχθη τα τελευταία χρόνια από την ΠΕΣ”. Μεταξύ άλλων τονίστηκε πως αν δεν στηριχθούν οι καλλιέργειες σταφίδας και εσπεριδοειδών στη χώρα, η βιοκαλλιέργειά τους θα οδηγηθεί στην εγκατάλειψη κι αυτό θα’ναι καταστροφικό για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της ορεινής Αιγιάλειας, καθώς τα εδάφη της δεν έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για διαφορετικής μορφής καλλιέργειας.

“Πιστεύουμε πως μετά από όσα συζητήθηκαν, ο Υπουργός αντελήφθη το λογικό του αιτήματός μας και σε συνεννόηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, είμαστε αισιόδοξοι πως θα υπάρξει άμεσα επαναληπτική προκήρυξη, όπου θα περιλαμβάνονται και τα εσπεριδοειδή με τη σταφίδα” τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος. Βεβαίως ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί οι αιτήσεις ολοκληρώνονται στις 15 Φεβρουαρίου.

Επίσκεψη στην Agrotica

Εξάλλου, αντιπροσωπεία της ΠΕΣ θα επισκεφθεί την 24η διεθνή έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση των επαγγελματιών του κλάδου και που πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια. Μάλιστα, ο διευθυντής της Ένωσης, αντιπροσωπεύοντας την ΠΕΣ, θα συμμετάσχει στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκαλεί στα πλαίσια της έκθεσης η ΠΑΣΕΓΕΣ και όπου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που απασχολούν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, μετά και τον πρόσφατο σχετικό νόμο.

της:Πέπη Σπηλιωτοπούλου/filodimos.gr