Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ (δικηγόρος – καθηγητής Εγκληματολογίας) Άγγελος Τσιγκρής, σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου επισκέφθηκε το κατάστημα κράτησης του Αγίου Στεφάνου Πατρών, με την ιδιότητά του ως άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας.
Ο Αχαιός καθηγητής της Εγκληματολογίας ενημερώθηκε από το προσωπικό για τη λειτουργία του καταστήματος και ξεναγήθηκε στους χώρους κράτησης, στο σχολείο δεύτερης ευκαιρία και στα γραφεία της διοίκησης, ενόψει της αυριανής του παρουσίας στη Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της οποίας είναι επιστημονικός σύμβουλος.
Να σημειωθεί ότι ο Άγγελος Τσιγκρής έχει επισκεφθεί και πάλι τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου -σε θέματα δικαιοσύνης και σωφρονιστικής πολιτικής- του τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα.
Με αφορμή την επίσκεψή του αυτή ο Αχαιός καθηγητής και υπ. βουλευτής της ΝΔ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές αποτελούν τον πλέον αξιόπιστο δείκτη του πολιτισμού μιας χώρας.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να καταβάλει μια πολύπλευρη προσπάθεια προκειμένου να γίνουν οι φυλακές της χώρας κέντρα πραγματικού σωφρονισμού και όχι τιμωρίας.
Σχολεία μιας δεύτερης ευκαιρίας για όλους τους κρατούμενους και όχι εστίες διαφθοράς, όπως δυστυχώς παραμένουν μέχρι σήμερα.
Αναμορφωτήρια με την ουσιαστική έννοια του όρου και όχι κολαστήρια.
Στρατηγικής σημασίας επιλογή πρέπει να αποτελέσει ο διαχωρισμός των κρατουμένων κατά ομοειδείς κατηγορίες με βάση το αδίκημα και την ποινή που εκτίουν.
Η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων πρέπει να αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση σωφρονισμού και ομαλής επανένταξης στην κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός προγραμμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων σε όλα τα καταστήματα κράτησης.
Η όλη προσπάθειά μας πρέπει, σε τελευταία ανάλυση, να κατατείνει σε έναν θεμελιώδη στόχο: Να διασφαλισθεί η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, καθιστώντας τις φυλακές κέντρα επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης για όλους –  “σχολεία” μιας δεύτερης ευκαιρίας στην ελπίδα και στη ζωή…»._
____________________
Ο καθηγητής Άγγελος Τσιγκρής είναι άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος.