Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ (δικηγόρος – καθηγητής Εγκληματολογίας) Άγγελος Τσιγκρής, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου και ώρα 10.30 θα παραστεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση που συνέταξε -με την ιδιότητα του άμισθου επιστημονικού συνεργάτη της Βουλής- για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και των συθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.
Με αφορμή την παρουσία του αυτή στις εργασίες της Βουλής και την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής και την κατάθεση της σχετικής Έκθεσης στην Ολομέλεια, ο Αχαιός καθηγητής και υπ. βουλευτής της ΝΔ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Για να μπορέσει η φυλακή να ανταποκριθεί στην αποστολή της και να λειτουργήσει ως τόπος βελτίωσης των τροφίμων και προετοιμασίας για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι απαραίτητη η αλλαγή της φιλοσοφίας της σωφρονιστικής μας πολιτικής.
Είναι απαραίτητη, δηλαδή, η μεταρρύθμιση του θεσμικού χαρακτήρα του σωφρονιστικού μας συστήματος και η σταδιακή αλλαγή του ιδεολογικού προσανατολισμού του, από μέσο άσκησης εξουσίας, σε μέσο σωφρονισμού και επανακοινωνικοποίησης των κρατουμένων.
Μια πραγματική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος θα πρέπει να στηρίζεται στους ακόλουθους πυλώνες:
1.     Στην κατάργηση της έννοιας της εξατομίκευσης της μεταχείρισης.
2.     Στην ταξινόμηση των κρατουμένων κατά ομοειδείς κατηγορίες.
3.     Στην καθιέρωση της σωφρονιστικής νομιμότητας.
4.     Στην εξασφάλιση εργασίας σε όλους.
5.     Στη μεταβολή της λειτουργικής αποστολής του προσωπικού της φυλακής.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ομαλής επανένταξης των αποφυλακιζομένων στην κοινωνία κρίνονται απαραίτητα:
·        Η ενεργοποίηση των επιτροπών κοινωνικής υποστήριξης αποφυλακιζομένων.
·        Η εφαρμογή του θεσμού της ημι-ελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων.
·        Η οργάνωσης εργασίας έξω από τα καταστήματα κράτησης.
·        Η τμηματικής έκτισης των ποινών.
·        Η παροχή κοινωφελούς εργασίας.
Με τις παραπάνω αλλαγές, αν οι φυλακές δε γίνουν κοινωνικά ωφέλιμες, τουλάχιστον θα πάψουν να είναι βλαπτικές στην έκταση που ήταν μέχρι σήμερα…»._
____________________
Ο καθηγητής Άγγελος Τσιγκρής είναι άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας.