Σήμερα (Δευτέρα 9 Ιανουαρίου) ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ (δικηγόρος – καθηγητής Εγκληματολογίας) Άγγελος Τσιγκρής επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας στην Πάτρα.
Ο Άγγελος Τσιγκρής είχε την ευκαιρία συζητήσει και να ενημερωθεί από τη διοίκηση και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομία στο Νομό μας και αφού ευχαρίστησε γιa τη φιλοξενία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το έγκλημα στη χώρα μας αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς. Η ανασφάλεια των πολιτών έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Η χώρα μας βρίσκεται στο έλαιος ληστρικών επιθέσεων επικίνδυνων συμμοριών.
Το κράτος, όμως, απουσιάζει. Τα περιπολικά δεν έχουν βενζίνη και ελαστικά. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι πλέον ασφυκτικές.
Οι Έλληνες αστυνομικοί πολλές φορές ξεπερνούν τους εαυτούς τους για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.
Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής και για την καλύτερη κατανομή των κονδυλίων του εθνικού προϋπολογισμού για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας και η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους των πολίτες, που έχει χαθεί.
Για τον εκσυγχρονισμό στη λειτουργία, την οργάνωση και τη δομή της Ελληνικής Αστυνομίας -με τελικό σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας- είναι απαραίτητα τα ακόλουθα:
1.     Η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης.
2.     Η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς.
3.     Η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα.
4.     Η ενίσχυση των πεζών αστυνομικών περιπολιών.
5.     Η πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας και η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης.
6.     Η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού.
7.     Η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού στην Ελληνική Επικράτεια με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση.
8.     Η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής.
9.     Η ενημέρωση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής και
10.                        Η συνεργασία των επιμέρους σωμάτων δίωξης του εγκλήματος, με τη δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων…»._
____________________
Ο Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στις Αστυνομικές Ακαδημίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.