14.1 C
Aigio
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝέα απεργία των γιατρών του ΙΚΑ - πληρώστε τα φάρμακα από την...

Νέα απεργία των γιατρών του ΙΚΑ – πληρώστε τα φάρμακα από την τσέπη σας

Κομμένη η πίστωση στα φαρμακεία της Αχαΐας για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου, μιας και αυτό αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας. Πολλοί ασφαλισμένοι φτάνουν στα φαρμακεία προκειμένου να προμηθευτούν τα φαρμακά τους ζητώντας από τους φαρμακοποιούς να εκτελεστεί η συνταγή τους και να πάρουν τα σκευάσματα με πίστωση ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει ΄συμφωνα με την αποφαση των φαρμακοποιών μέχρι το τέλος του μήνα.

 

Είναι δεδομένο ότι πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακα μετρητοίς, όπως είναι και δεδομένο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐς 20 εκ. ευρώ, όπως έχει σηλώσει στο www.thebest.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Σοφιανόπουλος.

 

Την ίδια ώρα οι ταλαιπωρία στο χώρο της υγείας συνεχίζεται και με την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν και αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες ραντεβού πολιτών, είτε για εξετάσεις είτε για συνταγογράφηση, βρίσκονται ουσιαστικά και πάλι στον αέρα, όπως συνέβη και τις τέσσερις πρώτες εργάσιμες ημέρες του έτους.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), το ιατρικό προσωπικό του Ιδρύματος θα πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές 24ώρες απεργίες από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου.Σημειωτέον ότι το ΙΚΑ αποτελεί ουσιαστικά τη βασική «δεξαμενή» η οποία τροφοδοτεί με γιατρούς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ώστε ο Οργανισμός να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων της χώρας που υπάγονται πλέον σε αυτόν.

Οι μόνιμοι γιατροί του ΙΚΑ είναι 6.000, ενώ, σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία της σύναψης συμβάσεων του ασφαλιστικού φορέα με ιδιώτες γιατρούς βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα. Μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί περίπου 5.000 συμβάσεις, σύμφωνα με το protothema.gr

Οι γιατροί του ΙΚΑ με ανακοίνωσή τους ζητούν την αναστολή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, «μέχρι να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις μέσα από σοβαρότητα σχεδιασμού και κανόνων λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, μετά από προηγούμενη κοινωνική διαβούλευση και τροποποίηση του ενιαίου κανονισμού παροχών, που ευτελίζει τον γιατρό και επιβαρύνει σημαντικά κάθε ασφαλισμένο».

 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Most Popular