«Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα έχουν επιτευχθεί πολύ περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και δομικές αλλαγές με γνώμονα την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία». Αυτό δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο ετήσιο οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η έλλειψη αυστηρών κανονισμών οδήγησε την ευρωζώνη σε κρίση. Σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει μια νομική και συνταγματική ομπρέλα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. «Στο χέρι μας παραμένει αν θέλουμε μια Ευρώπη ενωμένη. Τολμάμε περισσότερη Ευρώπη; διερωτήθηκε η κ. Μέρκελ, για να απαντήσει στην συνέχεια ότι «ναι, είμαστε έτοιμοι!»

Η Καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να μεταφέρει μεγαλύτερες εξουσίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά δεν προτίθεται να παραχωρήσει λευκή επιταγή για την στήριξη των εταίρων της. H Γερμανία έχει δείξει αλληλεγγύη. Eχει δείξει με σοβαρότητα ότι θέλει να βοηθήσει και να συνεισφέρει. Για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη η Γερμανία δεν θέλει να αναλάβει δεσμεύσεις που δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει, είναι όμως έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη και να υπερασπιστεί το ευρώ, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Δεν είναι δυνατόν να βοηθήσουμε όλες τις χώρες, γιατί έτσι θα μείνουμε εκτεθειμένοι και δεν θα καταφέρουμε να αμυνθούμε σε περίπτωση που μας επιτεθούν οι αγορές».  Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η «η Ευρώπη αποτελεί μοναδικό μοντέλο» και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι με τις μεταρρυθμίσεις θα αλλάξει σημαντικά: Στόχος μας είναι η περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης. Πιστεύω πως μέσα από την κρίση και τις μεταρρυθμίσεις θα αναδυθεί μία νέα ενοποιημένη Ευρώπη.

Η κ. Μέρκελ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ανάπτυξης και της ανεργίας επισημαίνοντας ότι τα δύο θέματα θα συζητηθούν εκτενώς τόσο στο G 20 όσο και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

skai.gr