Σε πάγωμα μισθών και μείωση του μη μισθολογικού κόστους (με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για τα έσοδα των ταμείων) φαίνεται ότι καταλήγουν οι κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ), με την ολομέλεια της ΓΣΕΕ να συνεδριάζει σήμερα Τρίτη για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κατάθεσε πρόταση για καταβολή 13ου και 14ου μισθού μόνο στους χαμηλόμισθους (800 ευρώ μάξιμουμ). «Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διάλογου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ’ έξω αποφάσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος πριν τη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων.

Υπέρ της διατήρησης της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και των 14 μισθών τάχθηκε, πάντως, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρόεδροι της Γενικής Συνομοσπονδίας Εμποροβιοτεχνών Δημήτρης Ασημακόπουλος, και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Σημειώνεται ότι η ΝΔ δέχεται αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα μόνο μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα διαμηνύει ότι παρακολουθεί την προσπάθεια που γίνεται, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπέρ της προστασίας των μισθών, καθώς πρόκειται για την πρώτη δήλωση τέτοιου είδους από ανώτερο δικαστικό. «Η επιβίωση της χώρας δεν εξαρτάται από την οικονομική εξαθλίωση των συνταξιούχων και των μισθωτών μόνον, αλλά χρειάζεται η συνεισφορά όλων των πολιτών», δήλωσε ο Νίκος Αγγελάρας

skai.gr