Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας ΜαγερΣε σημερινή συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ υπογράμμισε την κρισιμότητα του ελληνικού προβλήματος και των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Ο κ. Μάγερ έδωσε έμφαση στη βαρύνουσα σημασία της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους, η οποία εκτιμά ότι θα είναι ουσιαστικά μεγαλύτερη του 50%:

«Η παραίτησή των ιδιωτών από το 50% των απαιτήσεών τους, θα οδηγήσει σε διαγραφή που θα αγγίζει το 70%. Επομένως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ δυναμική. Ο δημόσιος τομέας δεν έχει έως τώρα παραιτηθεί από τις δικές του απαιτήσεις, γεγονός που γεννά αμφιβολίες ότι η Ελλάδα θα είναι μακροπρόθεσμα φερέγγυα μετά την παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών».

«Οι συνθήκες είναι πολύ κρίσιμες»

Ο Tόμας Μάγερ τόνισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το πρώτο τρίμηνο του 2012 σχεδόν 90 δις ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την αναδιάρθρωση του χρέους στον ιδιωτικό τομέα και προειδοποίησε: «Αν δεν πάρει αυτά τα χρήματα, τότε είναι γεγονός ότι θα χρεοκοπήσει και θα προκληθεί μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Από αυτήν την άποψη οι συνθήκες είναι πολύ κρίσιμες».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank εκτιμά ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά από τον Απρίλιο του 2010, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε για πρώτη φορά την απειλή του χρέους και θεωρεί ότι η χώρα «συνεχίζει να κινείται παράλληλα στο χείλος της χρεοκοπίας».

Κλείνοντας, ο κ. Μάγερ παρατηρεί ότι η οικονομική εξυγίανση της ευρωζώνης είναι μία διαδικασία που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Αυτή θα διαρκέσει, κατά τη γνώμη του, συνολικά έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Πηγή: DW – Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος