Από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας γίνεται γνωστό ότι πρόσφατα καταγράφηκε η πρώτη επίσημη διαπίστωση προσβολής εσπεριδοειδών από τον ιό της Τριστέτσας (Tristezza virus) σε φυτώριο στη γειτονική Κορινθία. Πρόκειται για μια πολύ καταστρεπτική ασθένεια των εσπεριδοειδών η οποία δεν αντιμετωπίζεται με τα συνήθη μέσα φυτοπροστασίας (φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις).  
Ο ιός θεωρείται επιβλαβής οργανισμός καραντίνας με μεγάλη παθογόνο ικανότητα και για την απαλλαγή από αυτόν η μοναδική ενδεδειγμένη μέθοδος αφορά στην εκρίζωση και καύση των προσβεβλημένων δέντρων.
Η ασθένεια μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια και εμβόλια) και με έντομα φορείς τις αφίδες (μελίγκρες). Ο ιός προσβάλλει όλα τα εσπεριδοειδή που είναι εμβολιασμένα σε νεραντζιά με τον συνδυασμό πορτοκαλιάς πάνω σε υποκείμενο νεραντζιάς να παρουσιάζει την μεγαλύτερη ευπάθεια.
Λόγω της κρισιμότητας του θέματος και εξαιτίας της γειτνίασης με την πρόσφατη εστία προσβολής σε φυτώριο της Κορινθίας, θα πρέπει οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αχαΐας να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
1.    Να αγοράζουν δενδρύλλια εσπεριδοειδών μόνο όταν αυτά συνοδεύονται από  Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο, δηλαδή μια λευκή ετικέτα στην οποία αναφέρεται το φυτώριο προέλευσης, γεγονός που πιστοποιεί ότι το φυτώριο έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες.
Να ενημερώσουν άμεσα την Υπηρεσία μας στα τηλέφωνα, 2610-435796 (Κεντρική υπηρεσία) και 26960-22834 (Γραφείο Ακράτας), αν και εφόσον έχουν προμηθευτεί δενδρύλλια ή εμβόλια με νέες ποικιλίες αμφίβολης προέλευσης από άλλες περιοχές (Κορινθία κυρίως) ή από άλλες χώρες (π.χ. Ιταλία ή Ισπανία) προκειμένου να διενεργηθεί δειγματοληψία στα κτήματά τους, στα πλαίσια του Προγράμματος των Επισκοπήσεων – Φυτοϋγειονομικών ελέγχων περιόδου 2012.