«Η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές της χώρας αποτελεί έργο πνοής για την ελληνική περιφέρεια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προώθηση της καινοτομίας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, κατά την υπογραφή από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα  της υπαγωγής του έργου αυτού στις διατάξεις του νόμου ΣΔΙΤ, την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αντικείμενο του έργου είναι η κάλυψη αγροτικών περιοχών της χώρας, χωρίς υφιστάμενο δίκτυο, με διαδικτυακή υποδομή υψηλής ταχύτητας και η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των υποδομών για χρονική περίοδο 10 ετών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 200 εκ. ευρώ δημόσιας δαπάνης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε σχετικά: «Η ψηφιακή σύγκλιση της ελληνικής περιφέρειας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και την έξοδο από την κρίση. Πιστεύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο ολόκληρης της Ελλάδας και προωθούμε έργα που ανοίγουν νέες ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στους νέους της ελληνικής περιφέρειας».

Για την περίοδο κατασκευής του έργου θα αξιοποιηθούν πόροι τόσο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» όσο και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αποφασίστηκε η ενιαία αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και ο ενιαίος σχεδιασμός του έργου, υπό την ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού. Σημειώνεται ότι έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του έργου και ως έργο ΣΔΙΤ.

«Μέριμνά μας είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ και να προωθήσουμε παραγωγικές επενδύσεις που θα προσθέσουν αξία στην επιχειρηματικότητα, στην αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης και στην ποιότητα ζωής των πολιτών, με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια οικονομικής αξιολόγησης. Από την κρίση θα βγούμε μόνο αν αλλάξουμε νοοτροπία, αν τελικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας παράξουν προστιθέμενη αξία στον τόπο» συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Στη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ως Πρόεδρος), ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Θάνος Μωραΐτης, όπως επίσης ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, κ. Νίκος Μαντζούφας, ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, και ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Διβάρης.

ΠΗΓΗ:.telecomnews.gr