Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ (δικηγόρος – καθηγητής Εγκληματολογίας) Άγγελος Τσιγκρής -με αφορμή τις πιέσεις της τρόικας για περαιτέρω μείωση των μισθών- έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πολιτική που ακολουθήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια απέτυχε παταγωδώς:

·        Το έλλειμμα το 2011 διαμορφώθηκε στα 21,6 δισ. ευρώ, υψηλότερα από το 2010.

·        Το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο 2011 έφθασε στο 18,2%, έναντι 13,5% τον Οκτώβριο του 2010, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής ομολογείται πλέον και από όσους, ασμένως έως πρόσφατα, την εφάρμοζαν, όπως πλειάδα υπουργών και υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ.

Η συνέχιση, επομένως, παρόμοιων πολιτικών δεν συνιστά λύση αλλά, αντιθέτως, θα επιτείνει την κρίση.

Αναντίρρητα, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι πρωτεύον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Η αντιμετώπισή του, όμως, είναι εκ προοιμίου αποτυχημένη, εφόσον γίνει με αποσπασματικά μέτρα.

Η ανταγωνιστικότητα διαμορφώνεται από πολλές προϋποθέσεις, και δεν καθορίζεται αποκλειστικά από το μισθολογικό κόστος, όπως εύκολα διαπιστώνεται από τη θέση που κατέχουν στο σχετικό πίνακα αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, όπου αυτό είναι υψηλό.

Το φορολογικό και το ενεργειακό κόστος  είναι ιδιαίτερα σημαντικό αλλά και υπέρογκο στη χώρα μας.

Η περαιτέρω συμπίεση των μισθών θα έχει πολλές αρνητικές παρενέργειες όπως: 1) η κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης, 2) η μείωση των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων, 3) η μείωση του κύκλου εργασιών στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων και 4) η αύξηση της ύφεσης και η εκτίναξη της ανεργίας.

Σήμερα είναι -περισσότερο από ποτέ άλλοτε- αναγκαία η εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής που θα βάλει τέλος στον ασταμάτητο κατήφορο της ελληνικής οικονομίας…»._