Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ (δικηγόρος – καθηγητής Εγκληματολογίας) Άγγελος Τσιγκρής -με αφορμή τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ με θέμα: “Πολιτικός Σχεδιασμός και Προγραμματισμός Δραστηριοτήτων της Νέας Δημοκρατίας ενόψει εθνικών εκλογών”- έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και οι προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων παραμένουν ακόμη ανεξέλεγκτες.

Εκατομμύρια ευρώ δαπανούνται -χωρίς να γνωρίζουμε από που προέρχονται- δημιουργώντας εύλογες απορίες και γενικευμένη δυσπιστία στους πολίτες.

Όμως, οι εποχές έχουν αλλάξει και η κοινωνία δεν ανέχεται προκλήσεις και συμπεριφορές που την προσβάλλουν βάναυσα.

Για τη θωράκιση της διαφάνειας και την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο βίο απαιτείται άμεση ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα διασφαλίζουν:

1) Τη διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών και των μελών της Κυβέρνησης, με ουσιαστική κατοχύρωση του “πόθεν έσχες” και πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων.

2) Τη διαφάνεια στις προεκλογικές, αλλά και στις εν γένει λειτουργικές δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών.

3) Τη διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των συνδυασμών.

Η υιοθέτηση ακόμη και του πιο σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου δεν είναι αποτελεσματική, όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση εφαρμογής του.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί καθημερινός αγώνας για την εδραίωση της διαφάνειας, ιδίως μέσα από τη θωράκιση των αντίστοιχων θεσμών και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Πρέπει να πεισθεί η Ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να έρθουν όλα στο φως, να πληροφορηθεί δηλαδή ο πολίτης για όλα όσα αφήνουν σκιές αμφιβολίας και αποδομούν την αξιοπιστία των πολιτικών και της πολιτικής.

Να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην κάθαρση.

Να περιφρουρήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών.

Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Ελληνικής κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής…»._