EPALΕίκοσι χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το 2ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Αιγίου, το πρώτο εσπερινό σχολείο που ιδρύθηκε στην Αιγιάλεια, επιβεβαιώνοντας τόσο τόσο τη σπουδαιότητα της δια βίου μάθησης σε κάθε κοινωνία, όσο και την ανάγκη που προκύπτει σε αρκετούς συμπολίτες μας, να φοιτήσουν σε εσπερινό επαγγελματικό λύκειο ώστε λαμβάνοντας το πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3, να συνδεθούν άμεσα με την αγορά εργασίας έχοντας τα κατάλληλα προσόντα για να γίνουν σωστοί επαγγελματίες.

Είναι γνωστό πως αρκετοί νέοι δεν καταφέρνουν, για διάφορους λόγους, να τελειώσουν το Λύκειο κατά την εφηβεία τους. Ποτέ δεν είναι αργά, όμως! Για όσους λοιπόν επιθυμούν να φοιτήσουν σε νυχτερινό σχολείο, το 2ο ΕΠΑ.Λ. Αιγίου αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή. Κατ’αρχάς, σημειώνεται το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης από 16 καθηγητές που διαθέτουν άριστη επιστημονική κατάρτιση, δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για την πρόοδο των μαθητών και είναι πάντοτε διαθέσιμοι ώστε να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους.

“Το σχολείο, εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας, διαθέτει 7 εργαστηριακές αίθουσες, ώστε οι μαθητές να μην μένουν στη θεωρητική διάσταση της εκπαίδευσης αλλά να λαμβάνουνκαι σημαντική πρακτική κατάρτιση, ένα πολύτιμο εφόδιο για τη μελλοντική τους επαγγελματική αποκατάσταση. Ο δε εξοπλισμός του σχολείου ακολουθεί την τελευταία τεχνολογία, την οποία παρακολουθούν ανελλιπώς οι εκπαιδευτικοί για να τη μεταδώσουν ακολούθως στους μαθητές” αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου κ. Νίκος Αλτανόπουλος. Οι πάνω από 500 απόφοιτοι του σχολείου που έχουν καταξιωθεί στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι η καλύτερη απόδειξη της σοβαρής και συγκροτημένης δουλειάς που γίνεται στο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια, πάνω απ’όλα με σεβασμό στο μαθητή.

Εξάλλου, το σχολείο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Leonardo da Vinci, που παρέχει στους συμμετέχοντες το Europass, δηλαδή πτυχίο κατάρτισης αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρώπη, μέσω πρακτικής εξάσκησης σε χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την μετακίνηση και τοποθέτηση 15 μαθητών και δύο συνοδών καθηγητών στην Ισπανία για 2 εβδομάδες κατά το σχολικό έτος 2013-2014, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν πρακτική άσκηση με θέμα «Ήλιος και άνεμος-Πηγές πλούτου για το μέλλον».

Επειδή όμως η εκπαίδευση δεν συντελείται μόνο εντός του σχολείου, οι διακρίσεις που μετράει το 2ο ΕΠΑ.Λ. Αιγίου είναι αρκετές. Πιο πρόσφατη ήταν η διάκριση του τομέα Ηλεκτρολογίας στον διαγωνισμό Αριστείας και Καινοτομίας στην Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας, όπου οι μαθητές συναρμολόγησαν ένα πραγματικό ρομπότ που μπορεί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Οι μαθητές του Τομέα απέδειξαν ότι με τις επιστημονικές τους γνώσεις και με την άριστη συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με τους επιβλέποντες καθηγητές, μπορούν να αποτελέσουν ελπίδα για την στελέχωση της νέας “ελίτ” τεχνιτών και επιστημόνων που θα συμβάλλουν στην τεχνολογική αναγέννηση της Χώρας μας.

Κατά τα άλλα, το σχολείο οργανώνει τακτικά εθελοντικές αιμοδοσίες, επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις, επετειακές γιορτές και άλλες δράσεις που συνδέονται άρρηκτα με το κοινωνικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, για τη νέα χρονιά σχεδιάζεται η δημιουργία θεατρικής ομάδας. Η αρμονική συνύπαρξη των μαθητών διαφορετικών ηλικιών είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της κουλτούρας που αναπτύσσεται εντός της σχολικής μονάδας και η οποία δεν μπορεί παρά να έχει σπουδαίο αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό πως στο σχολείο κατά το σχολικό έτος 2012-2013 φοιτούσαν σε διαφορετικές τάξεις, ένας 17χρονος και ο 41χρονος πατέρας του, όπως και δύο νεαροί ιερείς!

Στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Αιγίου μπορούν να εγγραφούν μαθητές άνω των 16 ετών, απόφοιτοι Γυμνασίου (εγγράφονται στην α΄τάξη) αλλά και απόφοιτοι ΓΕΛ ή πρωινών ΕΠΑ.Λ. (εγγράφονται στη β΄τάξη). Η φοίτηση είναι τετραετής και με την ολοκλήρωσή της, οι απόφοιτοι λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας από τους τομείς α) Ηλεκτρολογίας β) Μηχανολογίας γ) Οικονομίας & Διοίκησης. Τελειώνοντας το σχολείο, μπορούν επίσης να συμμετάσχουν, αν το επιθυμούν, στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίκειται βεβαίως και η ψήφιση του νέου νόμου περί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Τεχνολογικού Λυκείου, που θα ρυθμίζει και θα καθορίζει τον νέο τρόπο λειτουργίας του σχολείου.

Σημειώνεται πως οι μαθητές με τόπο διαμονής πάνω από 5 χλμ. απόσταση από το Αίγιο μπορούν να επιδοτηθούν για τα έξοδα μεταφοράς από και προς το σχολείο, όπως και να λάβουν επιδότηση ενοικίου, εφόσον η κατοικία τους είναι πολύ μακριά από το Αίγιο και επιλέγουν να διαμείνουν στην πόλη για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Το σχολείο βρίσκεται στην οδό Ξηρολιθίων στο Αίγιο και οι εγγραφές ξεκινούν από Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, απογευματινές ώρες (7.30 μ.μ.-10.30 μ.μ.). Για περισσότερες πληροφορίες, το τηλέφωνο είναι 26910-25552.