Το 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου είχε την χαρά να φιλοξενήσει, το διάστημα 28 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2022, 29 μαθητές και 16 εκπαιδευτικούς από την Ρουμανία, την Σλοβενία και την Τουρκία στα πλαίσια της τελευταίας συνάντησης του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 «Emotional Intelligence through Game Cards».

Το 1ο ΓΕΛ Αιγίου εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Διαμαντόπουλος Νικόλαος και Σπανός Ηλίας καθώς και 8 μαθήτριες: Φραντζή Αναστασία, Αναστασοπούλου Ευαγγελία, Μέρμηγκα Μαρία, Βελισσαροπούλου Μαρία-Χριστίνα, Δρουγούτη Αγγελική, Αμορούζο Μαρία-Άννα, Σταθακοπούλου Ιφιγένεια και Σουρμπάτη Χαρίκλεια.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η υλοποίηση από τους μαθητές σε μικτές ομάδες παιχνιδιών με κάρτες και άλλων δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας και επιτρέπουν την αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων, δηλ. βελτιώνουν την συναισθηματική νοημοσύνη.

likio-2Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου αυτός χωρίζεται σε δύο ημισφαίρια τα οποία όμως επικοινωνούν διαρκώς μεταξύ τους: το αριστερό ημισφαίριο των γνώσεων και της λογικής και το δεξιό ημισφαίριο των συναισθημάτων, της φαντασίας και της δημιουργικότητας, αυτό που συνήθως ονομάζουμε «καρδιά».

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα προσφέρει στα παιδιά σχεδόν αποκλειστικά ακαδημαϊκή παιδεία, έχει κυρίως σκοπό τη μετάδοση πληροφοριών και γνώσεων στα παιδιά (δηλ. εκπαιδεύει κατά βάση το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου). Η βελτίωση της συναισθηματικής ικανότητας των παιδιών αγνοείται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τι μπορεί να φανεί πιο χρήσιμο στη ζωή ενός ενήλικα: το να ξέρει μόνο να λύνει δύσκολα μαθηματικά προβλήματα, να εκφράζει ένα φυσικό νόμο ή να μπορεί να ελέγχει το θυμό του, τις παρορμήσεις του, να είναι κοινωνικός και να μπορεί να κερδίζει την εμπιστοσύνη των άλλων; Πόσες φορές δεν έχουμε συναντήσει ιδιαίτερα ευφυείς ανθρώπους (με υψηλό IQ), οι οποίοι όμως δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις; Και πόσες ακόμα φορές δεν έχουμε συναντήσει ανθρώπους όχι ιδιαίτερα ευφυείς (με μέτριο IQ), οι οποίοι όμως τα καταφέρνουν μια χαρά στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική τους ζωή;

Το σχολείο μας ετοίμασε ένα γεμάτο πρόγραμμα με εργαστήρια που αναπτύσσουν την συναισθηματική νοημοσύνη των μαθητών καθώς και ψυχαγωγικές/πολιτιστικές δραστηριότητες:

  • Εκμάθηση των χαρακτηριστικών που συνθέτουν την Συναισθηματική Νοημοσύνη μέσα από σχετικά βίντεο στο Διαδίκτυο και συζήτηση.
  • Παιχνίδια γνωριμίας μεταξύ των μαθητών.
  • Παιχνίδια ομαδικής στρατηγικής και διαχείρισης του χρόνου.
  • Δραστηριότητα με στόχο την μετατροπή αρνητικών συναισθημάτων στο σχολικό περιβάλλον σε θετικά συναισθήματα.
  • Δραστηριότητα ομαδικής αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων.
  • Δραστηριότητα συνειδητοποίησης θετικών και αρνητικών συναισθημάτων σε ομαδικό πλαίσιο.
  • Τεστ διαπίστωσης της συναισθηματικής νοημοσύνης.
  • Γνωριμία της Ελλάδας, της πόλης του Αιγίου και του σχολείου μας μέσα από video και Kahoot quiz.
  • Περιήγηση στην πόλη του Αιγίου
  • Δείπνο καλωσορίσματος με παραδοσιακό Ελληνικό σουβλάκι.
  • Εκπαιδευτική εκδρομή και ξενάγηση στους Δελφούς.
  • Ανάβαση στο φαράγγι του Βουραϊκού με τον οδοντωτό.

Κατά γενική ομολογία μαθητών και εκπαιδευτικών, ήταν μία επιτυχημένη τελική συνάντηση, στα πλαίσια ενός project που μας ενέπνευσε και μας ένωσε και το οποίο είχε ως κύριο στόχο την δημιουργία καλύτερου κλίματος μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο. Οι ξένοι μαθητές ήταν πολύ χαρούμενοι που έκαναν νέους φίλους και έμαθαν πληροφορίες για την χώρα μας και τον πολιτισμό μας με αποτέλεσμα να αναχωρήσουν κατενθουσιασμένοι από την χώρα μας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως και όλα τα προγράμματα Erasmus+ πέρα από την ανεκτίμητη εμπειρία της βιωματικής μάθησης μας έδωσε την ανεπανάληπτη ευκαιρία να στρέψουμε το βλέμμα μας προς την Ευρώπη έξω από τον περιορισμένο κύκλο του σχολείου μας, να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και νέες κουλτούρες μέσα από τη συμβίωση και την καθημερινή αλληλεπίδραση, να συγκρίνουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές με την χώρα μας, να απεγκλωβιστούμε από στερεότυπα και προκαταλήψεις, να εξασκήσουμε τα Αγγλικά μας, να βελτιώσουμε πτυχές του χαρακτήρα μας που σχετίζονται με την κοινωνικότητα, την εξωστρέφεια, την ομαδικότητα και την αυτονομία/ανεξαρτησία, να αναπτύξουμε ουσιαστικές σχέσεις με ξένους μαθητές και εκπαιδευτικούς που κρατούν στην πορεία του χρόνου, να γνωρίσουμε νέες πρακτικές που μπορούν να βρουν εφαρμογή στο ελληνικό σχολείο.