ESPA 14-20Κοινή θέση από τους 5 Αχαιούς δημάρχους για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για Κοινωνικές Δομές
Κοινή θέση έχουν οι πέντε Δήμαρχοι της Αχαΐας, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος «Επισιτιστική βασική υλική συνδρομή προς απόρους 2015-2020», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Πάτρας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Κοινωνικής Πολιτικής Αντώνη Χαροκόπου, των Δημάρχων Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλου, Καλαβρύτων Γιώργου Λαζουρά, Ερυμάνθου Θάνου Καρπή και Δυτικής Αχαΐας Χρήστου Νικολάου και του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Πατρών π. Κωνσταντίνου Αθανασόπουλου.

Στόχος της συνάντησης ήταν η διεκδίκηση από τη σημερινή κυβέρνηση νέου προσανατολισμού των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, για να στηριχθούν και να διευρυνθούν οι δημόσιες κοινωνικές δομές. Όλοι λοιπόν συμφώνησαν στο ότι πρέπει να κινηθεί ο προγραμματισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ότι οι Δήμοι πρέπει να έχουν τον βασικό λόγο και ρόλο, καθώς διαθέτουν τις απαραίτητες δομές, κοινωνικές και τεχνικές, η Περιφέρεια, η Τοπική Εκκλησία, καθώς και ΝΠΔΔ.

Επομένως, στη σύμπραξη, οι Δήμαρχοι συμφώνησαν να είναι επικεφαλής η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και εταίροι οι Δήμοι του νομού, η Εκκλησία και ΝΠΔΔ.

Κοινή διαπίστωση των Δημάρχων ήταν πως οι μέρες φτώχειας και στέρησης, δεν θα τελειώσουν σύντομα στη χώρα μας, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους, πώς θα αντιμετωπιστεί μια τόσο δύσκολη κατάσταση, μόνο με τέτοιου είδους προγράμματα. Ειδικότερα ο Δήμαρχος Πατρέων, τόνισε με έμφαση, ότι οι διάφοροι μηχανισμοί και δίκτυα που στήνονται στο όνομα της καταπολέμησης της φτώχειας, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση υλοποίησης κανενός προγράμματος.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.