Ελεύθερος με παρέμβαση Σαμαρά αφέθηκε ο άνεργος πατέρας ο οποίος είχε συλληφθεί για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 5.000 ευρώ (διαβάστε περισσότερα εδώ). O κ. Μηνάς Χατζηδάκης θα προσφέρει τελικά κοινωφελή εργασία στο δήμο Ηρακλείου με στόχο την αποληρωμή των χρεών του.

Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, όταν ο κ. Μηνάς Χατζηδάκης αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στην ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι που διατηρούσε από το 2008. Η οικονομική κρίση ήταν η αιτία που έκλεισε την επιχείρησή του, η οποία μόνο χρέη άφησε σε εκείνον και την οικογένειά του. Εκτός από το χρέος της εφορίας που έπρεπε να διευθετήσει, έπρεπε να αναζητήσει δουλειά, αφού είναι πατέρας επτά παιδιών.

Την Τρίτη το βράδυ όμως μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον ίδιο και την οικογένειά του. Η επίσκεψη που δέχτηκε από την Ασφάλεια είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο τμήμα. «Ή θα πληρώσεις τα χρέη σου ή θα οδηγηθείς στη φυλακή» ήταν η απόφαση των αρμοδίων, που είχαν λάβει την παραπάνω εντολή.

Ο κ. Μηνάς Χατζηδάκης, μιλώντας στο protothema.gr, υποστήριξε ότι αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος, αφού τα τρία τελευταία χρόνια τον στηρίζουν οικονομικά τόσο οι φίλοι του όσο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

«Δεν τα έχω τα λεφτά, για να τα δώσω στο Δημόσιο. Είμαι νομοταγής πολίτης, αλλά αδυνατώ να αποπληρώσω τα χρέη μου, αφού είμαι άνεργος. Μόνο χρέη μου άφησε η επιχείρηση. Η γυναίκα μου και εγώ είμαστε άνεργοι. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την αγορά βασικών αγαθών. Που να βρω 5.000 ευρώ για την εφορία;» λέει χαρακτηριστικά.

Ύστερα από πρόταση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ.  Σωκράτη Βαρδάκη, προς την εισαγγελία Ηρακλείου, ότι δηλαδή, ο οφειλέτης μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Δήμου, για να ξεχρεώσει την εφορία, η απόφαση έγινε ομόφωνα δεκτή.

Συγκεκριμένα, ο πολύτεκνος πατέρας θα εργαστεί 380 ώρες στο δήμο, τέσσερις ώρες ημερησίως. Αντί χρηματικής αμοιβής θα ξεχρεώνεται κάθε μήνα μέρος της οφειλής του προς το δημόσιο, απευθείας από το δήμο της περιοχής του.

Ο άνεργος πατέρας θα εργαστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στο κράτος, συνεχίζουν να κυκλοφορούν χωρίς χειροπέδες και να δραστηριοποιούνται ανενόχλητοι.

Η είδηση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία ο οίκος αξιολόγησης Fitch παρατηρεί ότι ο αριθμός των Ελλήνων που δυσκολεύονται να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, αυξήθηκε στο β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εξαιτίας της εντατικοποίησης της οικονομικής κρίσης και της εξαιρετικά ασθενούς αγοράς κατοικίας