apple app hackΗ Apple επιστράτευσε ισχυρά προγράμματα «καθαρισμού» και ανακοίνωσε ότι «καθαρίζει» το κατάστημα ηλεκτρονικών εφαρμογών App Store για τις συσκευές της, προκειμένου να απομακρύνει κακόβουλο λογισμικό, το οποίο χάκερ κατάφεραν να εισάγουν ανάμεσα στα άλλα online προγράμματα προς διάθεση στους χρήστες. Είναι η σοβαρότερη επίθεση που έχει δεχθεί ποτέ το δημοφιλές ηλεκτρονικό κατάστημα της αμερικανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, προηγουμένως αρκετές εταιρείες κυβερνο-ασφάλειας είχαν εντοπίσει ένα κακόβουλο πρόγραμμα, το XcodeGhost, να βρίσκεται τεχνηέντως ενσωματωμένο σε εκατοντάδες νόμιμες εφαρμογές (apps).

Ποτέ πριν -από όσο τουλάχιστον έχει γνωστό- δεν είχαν κατορθώσει οι χάκερ να υπερφαλαγγίσουν τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνει η Apple. Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Palo Alto Networks Inc, μέχρι σήμερα συνολικά μόνο πέντε κακόβουλες εφαρμογές είχαν βρεθεί στο App Store.

‘Όλα όμως έχουν και την αρχή τους. Αυτή τη φορά οι χάκερ ενσωμάτωσαν τον κακόβουλο κώδικα λογισμικού σε διάφορες εφαρμογές, ξεγελώντας αρκετούς προγραμματιστές-δημιουργούς εφαρμογών και πείθοντάς τους να χρησιμοποιήσουν μια «μολυσμένη» έκδοση του λογισμικού Xcode, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάπτυξη εφαρμογών σε προϊόντα της Apple.

Πάντως η Palo Alto Networks ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε ενδείξεις πως το κακόβουλο λογισμικό έχει κλέψει προσωπικά δεδομένα ή έχει κάνει άλλη σημαντική ζημιά. Οι ιδιώτες ερευνητές δήλωσαν πως οι «μολυσμένες» εφαρμογές περιλαμβάνουν τις WeChat, Didi Kuaidi, NetEase κ.α. Η ίδια η Apple αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσες μολυσμενες εφαρμογές ανακάλυψε.

Η πηγή της μολυσμένης έκδοσης του λογισμικού Xcode φαίνεται να είναι ένας υπολογιστής στην Κίνα, τον οποίο ορισμένοι δημιουργοί εφαρμογών χρησιμοποίησαν για να κάνουν πιο γρήγορο «κατέβασμα» του εν λόγω προγράμματος της Apple. Η κινεζική εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Qihoo360 Technology Co ανέφερε ότι ανακάλυψε 344 εφαρμογές (apps) μολυσμένες από το XcodeGhost των χάκερ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ