Η επιτυχία του PSI και η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και τη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης τονίζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική.

Στην έκθεση, που δημοσιοποιείται τη Δευτέρα, και σημεία της αποκαλύπτει η “Κ”, σημειώνει την ανάγκη επιστροφής των καταθέσεων, αλλά και την ανάδειξη νέου αναπτυξιακού προτύπου. Για το τραπεζικό σύστημα προβλέπει ότι την εφετινή χρονιά οι πιέσεις θα αμβλυνθούν.

Επίσης, ο κ. Προβόπουλος τονίζει την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης και να δημιουργηθούν οι βάσεις για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Κ” του Σαββάτου η ανατιμολόγηση των εγγυήσεων που έχουν προσφέρει οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ δίνει ανάσα ύψους 20 – 25 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα. Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του PSI και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας.

Σημειώνεται ότι σε αποκλειστική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του κλιμακίου ΔΝΤ στην Αθήνα Πολ Τόμσεν χαρακτηρίζει τα προηγούμενα δύο χρόνια ως «τη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής» και υπόσχεται ότι από ‘δω και μπρος τα αποτελέσματα στο σκέλος της δημοσιονομικής εξυγίανσης δε μπορούν να επέλθουν «με άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων και νέες αυξήσεις φόρων».

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

skai.gr