Ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες δίνει απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών που βάζει «φρένο» στα «φουσκωμένα» επιτόκια των τραπεζών σε δόσεις πιστωτικών καρτών. Συγκεκριμένα το Ειρηνοδικείο Αθηνών ακύρωσε στο σύνολό της διαταγή πληρωμής -που είχε εκδοθεί από προηγούμενο δικαστήριο έπειτα από σχετική αίτηση τράπεζας-, κρίνοντας ότι οι τόκοι στις δόσεις πιστωτικής κάρτας δανειολήπτη υπολογίστηκαν «καταχρηστικώς» με επιτόκιο ανώτερο του εξωτραπεζικού.

Σύμφωνα με την απόφαση, η τράπεζα υπερέβη το ύψος του εξωτραπεζικού επιτοκίου (το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθορίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με πράξη του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και σήμερα ανέρχεται στο 6,75%).

Οπως επισημαίνεται στην υπ΄ αριθμόν 3177/2011 απόφαση του Ειρηνοδικείου, η επίδικη απαίτηση της τράπεζας είναι «άκυρη», καθώς το… «καπέλο» στο εξωτραπεζικό επιτόκιο δεν αναγραφόταν στην προδιατυπωμένη σύμβαση (”ψιλά” γράμματα) που είχε υπογράψει ο δανειολήπτης για τη χορήγηση της πιστωτικής κάρτας.

Η απόφαση αυτή -με την οποία επιπροσθέτως ο εν λόγω δανειολήπτης βγαίνει από τον μαύρο πίνακα του «Τειρεσία»- ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση και άλλων παρόμοιων αποφάσεων.

Επίσης -όπως σχολίαζαν νομικοί με εξειδίκευση σ’ αυτά τα θέματα- είναι από τις ελάχιστες σχετικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και δικαιώνουν δανειολήπτες, καθώς η πλειονότητα των προσφυγών δανειοληπτών με τις οποίες ζητούν «ανακοπές» κατά των διαταγών πληρωμής απορρίπτονται συνήθως από τα ειρηνοδικεία ως «αόριστες».

Στην προκειμένη περίπτωση το δικαστήριο έκανε δεκτή την «ανακοπή» που είχε ζητήσει ο καταναλωτής και ακύρωσε εξ ολοκλήρου την προσβαλλόμενη διαταγή πληρωμής που είχε εκδοθεί κατόπιν αίτησης της τράπεζας.

Ο εν λόγω δανειολήπτης βγήκε δικαιωμένος στη σχετική αντιδικία του με την τράπεζα η οποία -σύμφωνα με την απόφαση- εκτός των άλλων υποχρεώνεται… να του πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα (250 ευρώ).

Oπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης «ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος της ελεύθερης διαμόρφωσης των τραπεζικών επιτοκίων είναι η συμπίεσή τους κάτω από τα όρια των εξωτραπεζικών».

Επομένως -όπως αναφέρεται- η τράπεζα λειτούργησε μονομερώς και έξω από τη σύμβαση με τον καταναλωτή και καθόρισε επιτόκια στις δόσεις «καθ΄ υπέρβαση των ισχυόντων ανώτατων ορίων».

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο αριθμός κατάθεσης αιτήσεων στα ειρηνοδικεία της χώρας από τράπεζες που ζητούν έκδοση διαταγών πληρωμής για χρέη δανειοληπτών από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια είναι πλέον καταιγιστικός, γεγονός που δείχνει τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την αδυναμία κάλυψης των οικονομικών υποχρεώσεων των οφειλετών.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές ο αριθμός αυτών έχει αυξηθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 60%. Από την πλευρά των καταναλωτών προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι τράπεζες προτιμούν τη δικαστική προσφυγή, δείχνοντας συνήθως απροθυμία να ανταποκριθούν στις αιτήσεις των δανειοληπτών για εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και στην περίπτωση που ακυρωθεί μια διαταγή πληρωμής στο σύνολό της, η τράπεζα εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης του οφειλόμενου ποσού. Θα πρέπει ωστόσο να ασκήσει τακτική αγωγή, διαδικασία που είναι χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Φωτιά έχουν πάρει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, καθώς το ΣΕΠΠΕ, δηλαδή η ετήσια πραγματική επιβάρυνση για τον καταναλωτή προσεγγίζει πλέον -στο σύνολο των τραπεζών- το 20%. Και αυτό είναι το πραγματικό επιτόκιο για τις αγορές με πιστωτικές κάρτες.

Για τις αναλήψεις μετρητών από πιστωτική κάρτα το επιτόκιο έχει απογειωθεί σχεδόν στο 30%.

Σχεδόν όλες οι τράπεζες για τις αναλήψεις χρεώνουν ακριβότερα ονομαστικά επιτόκια κατά 2 μονάδες, τα οποία ξεπερνούν σήμερα το επίπεδο του 19%-20%, όμως τα πραγματικά επιτόκια (μαζί δηλαδή με την εισφορά 0,6%, τη συνδρομή κ.λπ.) έχουν υπερβεί το 20%.

Υπάρχει μάλιστα περίπτωση τράπεζας που χρεώνει για την ανάληψη μετρητών το επιτόκιο-ρεκόρ 28,45%.

Την ίδια στιγμή έχουν «κοκκινίσει» η 1 στις 3 πιστωτικές κάρτες με τις καθυστερήσεις να ξεπερνούν το 30%.

Το 2011 παρατηρήθηκε επίσης σημαντική πτώση στον τζίρο αγορών με πιστωτικές κάρτες της τάξης του 20%, που ήρθε να προστεθεί στο 25% του 2010.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ενώ συνολικά είχαμε πτώση του τζίρου, αυξήθηκαν οι συναλλαγές με πιστωτικές στα σούπερ μάρκετ και στα βενζινάδικα (άνοδος της τάξης του 20%).

Ταυτόχρονα οι αναλήψεις χρηματικών ποσών από πιστωτικές παρουσίασαν πτώση πάνω από 40%.

Οι αναλήψεις αυτές στην πλειονότητά τους αφορούσαν μικροποσά των 150 και 200 ευρώ, πράγμα που επίσης πιστοποιεί την οικονομική δυσχέρεια των καταναλωτών.

Πηγή: ethnos.gr