EYROPCΔεκτός γίνεται εφεξής ο λογιστικός συμψηφισμός αμοιβαίων απαιτήσεων άνω των 500 ευρώ ως τρόπος εξόφλησης χωρίς να απαιτείται η χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής για την έκπτωσης δαπάνης.
Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, στην οποία παρέχονται διευκρινίσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην έκπτωση δαπανών για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών άνω του ποσού των 500 ευρώ, αλλά και την υποχρέωση εξόφλησης των σχετικών παραστατικών με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής.
Βάσει της εγκυκλίου, η εκκαθάριση στην περίπτωση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών για λογαριασμό τρίτου, εξοφλείται με τραπεζικό μέσο πληρωμής, εφόσον το προς απόδοση ποσό μετά την αφαίρεση της προμήθειας του εντολοδόχου ξεπερνά τα 500 ευρώ.
Ακόμη, με την ίδια εγκύκλιο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των πληρωμών σε ημέρες και ώρες πέραν του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. απομακρυσμένες περιοχές, πρόσωπα που δε διαθέτουν τα μέσα για την ηλεκτρονική εκτέλεση τραπεζικών συναλλαγών κλπ), όπου γίνεται δεκτό ότι αρκεί ο προμηθευτής να καταθέσει τις εισπράξεις σε μετρητά εντός δύο εργάσιμων ημερών.