Χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας μετά τη σύσκεψη του υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζο και του υφυπουργού, Μάριου Σαλμά με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Γερασιμο Βουδούρη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στις 12 Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν για τις συνταγές του Ιουνίου, ενώ από τις 12 Οκτωβρίου αρχίζει η σταδιακή εξόφληση του Ιουλίου και του Αυγούστου, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου.

Στις 12 Δεκεμβρίου εξοφλείται ο μήνας Σεπτέμβριος του 2012.

Στα τέλη Οκτωβρίου, και από τη δόση για την εξόφληση των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τρίτους έως 31 Δεκεμβρίου του 2011, θα καταβληθούν οι αντίστοιχες οφειλές προς του φαρμακοποιούς.

Χρονοδιάγραμμα με προϋποθέσεις – Διχασμένοι οι φαρμακοποιοί

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς δήλωσε ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος είναι η αποδοχή του από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και η άμεση άρση της αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους.

Οι δηλώσεις του κ. Σαλμά προκάλεσαν μικτές αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, να σχολιάζει μεν πως η πρόταση του υπουργείου «μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης» αλλά τον επικεφαλής του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, να απορρίπτει το αίτημα του υφυπουργού.

«Το χρονοδιάγραμμα που έδωσε το υπουργείο υγείας σήμερα μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και λύση του όλου προβλήματος υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα εφαρμοστεί για όλη την αλυσίδα, δηλαδή για τις βιομηχανίες, το φαρμακεμπόριο και τα φαρμακεία», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Διαφορετική γνώμη εξέφρασε ωστόσο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος είχε νωρίτερα δηλώσει στον ΣΚΑΪ ότι η απαιτήσεις του υπουργείου δεν είναι αποδεκτές.

«Θεωρώ απαράδεκτο να προϋποθέτει κανείς αναστολή των κινητοποιήσεων για να πληρώσει στο μέλλον. Υπάρχει ανασφάλεια όσον αφορά στις συνταγές που θα εκτελέσουμε τώρα και θα πληρωθούν το 2013 και δεν ξέρουμε πότε. Ανασφάλεια διότι έχει αποδείξει το κράτος λεει πολλά, αλλά υλοποιεί λίγα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος.

«Το ότι μου λεει πως θα με πληρώσει τον Οκτώβριο δεν σημαίνει πως θα με πληρώσει, γιατί ερωτώ: εάν δεν πάρουνε τη δόση αυτή που χρειάζεται, θα πληρωθούν τα χρέη έστω και του ΟΠΑΔ»;

Ανοιχτό το μέτωπο και των ιατρών

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο των συμβεβλημένων ιατρών, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για επιλεκτική πληρωμή των οφειλών και να ζητά άμεση συνάντηση με το Μάριο Σαλμά και τον Γεράσιμο Βουδούρη.

Εν τω μεταξύ, οι ιατροί θα συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν, αναμένοντας χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και για τις οφειλές προς τους ίδιους, και θα συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν, τουλάχιστον μέχρι την και την Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

skai.gr