aigio psilaΥπόσχεση για αποχαρακτηρισμό των περιοχών Ακονιά, Μπούκα και Λαμπίρι – ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΘΙΓΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ

Πιέσεις για να αρθεί η αδικία σε βάρος περίπου 2.000 ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές Ακονιά, Μπούκα και Λαμπίρι στην Δ.Ε. Ερινεού της Δυτικής Αιγιάλειας, ασκεί η δημοτική αρχή. Ο χαρακτηρισμός αυτής της τεράστιας έκτασης από την Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, ως δημόσιο κτήμα υπό καταγραφή, ουσιαστικά δεσμεύει ιδιωτικές περιουσίες, με τους ιδιοκτήτες να μην μπορούν να λάβουν τις αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις για τα υπό εκτέλεση μεγάλα έργα. Χθες, πάντως, υπήρξε η δέσμευση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Κτημάτων Νίκου Ματζάκου ότι θα δοθεί λύση στο θέμα.
Τον νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Κτημάτων, επισκέφθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, μαζί με τις εκπροσώπους της ομάδας που έχουν συγκροτήσει οι κάτοικοι υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά τους, Κατερίνα Σκούντζου, Σούλα Σκούντζου – Λαμπροπούλου και Αθηνά Πορτοκάλη, ενώ παρών ήταν και ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος, διευθυντής του πολιτικού γραφείου της βουλευτή Αχαΐας και αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Σίας Αναγνωστοπούλου, με τη μεσολάβηση της οποίας κλείστηκε και το ραντεβού στο υπουργείο, για το μείζον θέμα. Είχε προηγηθεί δε συνάντηση της κ. Αναγνωστοπούλου με θιγόμενους ιδιοκτήτες όπου κατέγραψε την αγανάκτησή τους, καθώς και με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, ο οποίος είναι γνώστης του ζητήματος.

Ιδιοκτήτες… όμηροι του Δημοσίου
Σύμφωνα με τον κ. Ντίνο, ΄΄η αδικία αυτή εις βάρος των ιδιοκτητών περιουσιών σε αυτή τη μεγάλη έκταση, από την Τ.Κ. Καμαρών μέχρι τα όρια της Τ.Κ. Ζήριας, παρότι υφίσταται από το 1991 οπότε και ελήφθη η απόφαση για χαρακτηρισμό της ως δημοσίου κτήματος από την υπάλληλο της Κτηματικής κ. Κατεργάρη, δεν ήταν γνωστή, αφού του χαρακτηρισμού δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία, δηλαδή να κοινοποιηθεί η πράξη και να λάβουν γνώση οι εμπλεκόμενοι ώστε να μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις. Αντιθέτως, η απαράδεκτη και παράνομη αυτή απόφαση έγινε γνωστή μόλις πριν από δύο χρόνια όταν οι ιδιοκτήτες απευθύνθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις. Συγκεκριμένα, όταν τους ζητήθηκε να προσκομίσουν έγγραφα από την Κτηματική Υπηρεσία, τότε, προς έκπληξή τους, διαπιστώθηκε ότι οι περιουσίες τους είναι χαρακτηρισμένες ως κτήματα του Δημοσίου! Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη και δεν έχουμε μάθει από πού πηγάζει. Εμείς ζητούμε την ανάκληση της απόφασης αυτής, της πράξης, δηλαδή, που παρανόμως εξέδωσε η Κτηματική, καθώς είναι αβάσιμη και παράνομη΄΄.

Αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος
Το θέμα αναπτύχθηκε λεπτομερώς στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Κτημάτων κ. Ματζάκο, ο οποίος με τη σειρά του αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος του δήμου και των κατοίκων, υποσχόμενος να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξευρεθεί λύση. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας ΄΄Ο κ. Ματζάκος είναι γνώστης τέτοιου είδους θεμάτων αφού είναι για πολλά χρόνια υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου και γνωρίζει το αντικείμενο. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι παραδέχθηκε πως έχουμε δίκιο και πολύ περισσότερο, η υπόσχεσή του ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αρθεί αυτή η αδικία εις βάρος περισσοτέρων από 2.000 ιδιοκτητών, αυτής της δομημένης και συνεχώς αναπτυσσόμενης περιοχής΄΄, πρόσθεσε ο κ. Ντίνος.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας είχε λάβει απόφαση να ζητήσει από το Ελληνικό Δημόσιο με πράξη του, να προβεί στην άρση της αδικίας που δημιουργήθηκε με το χαρακτηρισμό των ιδιωτικών εκτάσεων των κατοίκων της περιφέρειας του τέως δήμου Ερινεού και νυν δημοτικής ενότητας Ερινεού του δήμου Αιγιάλειας και συγκεκριμένα της παραλίας Τ.Κ. Καμαρών (Μπούκας, Ακονιάς και Λαμπιρίου), με τον αποχαρακτηρισμό τους από το Δημόσιο, ώστε να αποδοθούν ελεύθερα στους πολίτες στους οποίους ανήκουν.

AΘΑΝΑΣΙΑ Π. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠ.ΕΞ.
Από το γραφείο
της Αν. ΥΠ.ΕΞ.