Υπόμνημα στον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για την Αχαϊκή τράπεζα παρέδωσε η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου, μία ημέρα πριν την επίσκεψή του στην Πάτρα, για την ομιλία του στο γήπεδο της ΕΑΠ. Το υπόμνημα αποτελεί τη σύνοψη των πολλαπλών συζητήσεων και επαφών της κυρίας Παναγιωτοπούλου με όλους τους εμπλεκόμενους στην Αχαϊκή (εργαζόμενους, μεριδιούχους, δανειολήπτες, φορείς της πόλης).

Το κείμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η Αχαΐα δέχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα βαρύ πλήγμα στην οικονομία της.

Η απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος  (στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής  18 Μαρτίου) για ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας «Αχαϊκή» έδωσε τη “χαριστική βολή” σε εκατοντάδες τοπικές επιχειρήσεις που είχαν συνεργασία με το Συνεταιριστικό Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

Προσφάτως ανακοινώθηκε από τον εκκαθαριστή κ. Γιαννίκο, πως θα πρέπει το σύνολο των δανείων των οποίων η καταβολή των δόσεων έχει καθυστερήσει (ακόμη και για ένα μήνα) να γίνουν άμεσα απαιτητά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εν μέσω κρίσης, εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Αχαΐα θα οδηγηθούν σε “λουκέτο” και εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Γνωρίζοντας καλά τις δεσμεύσεις Σας για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, αμέσως μετά τις εκλογές και μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις μου με το ντόπιο επιχειρηματικό δυναμικό και τους πρώην εργαζόμενους της τράπεζας, πιστεύω ότι απαιτείται:

  •      “Πάγωμα” κάθε διαδικασίας εκκαθάρισης δανείων μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να δοθεί ο χρόνος να διαπιστωθεί ποιες ρυθμίσεις απαιτούνται  για τη σωστή εκκαθάριση των δανείων.

  • Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως δάνεια που έχουν λάβει επιχειρήσεις, είναι βιώσιμα, τότε θα πρέπει να συνεχιστεί η αποπληρωμή τους στην Εθνική Τράπεζα η οποία έχει αναλάβει το “χαρτοφυλάκιο” της Αχαϊκής. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνουν άμεσα απαιτητά τα ποσά που αντιστοιχούν σε “βιώσιμα δάνεια”.

  • Τα παραπάνω είναι αναγκαία ώστε με το τέλος της εκκαθάρισης, να εξασφαλιστούν και μεριδιούχοι, αφού αν τα δάνεια πληρωθούν, τότε θα έχουν να λαμβάνουν μέρισμα (σε περίπτωση θετικού πρόσημου στην διαδικασία εκκαθάρισης).

  • Να ληφθεί μέριμνα για την τύχη των μέχρι τώρα εργαζομένων της τράπεζας.

Με τιμή,

Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου

Υπ. Βουλευτής Αχαΐας