ploio-kapnosΚατά τα φαινόμενα το ιταλικό πλοίο, που ναυλώθηκε εκτάκτως από την ΑΝΕΚ λόγω ζημιών ενός συνεργαζόμενου «Σουπερφάστ», έφυγε από την Πάτρα υπερφορτωμένο με περίπου 200 οχήματα, τα περισσότερα των οποίων ήταν βυτιοφόρα και μετέφεραν ελαιόλαδο. Σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών των βυτιοφόρων, τα βαρέα οχήματα μόλις χωρούσαν στο πλοίο και κατά μία εκδοχή υπήρξαν διαμαρτυρίες προς τους ιδιοκτήτες των μεταφορικών εταιριών ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα κατά τη διαδρομή, επειδή οι κυματισμοί πιθανώς να προκαλούσαν μετατοπίσεις και τα βυτιοφόρα να ακουμπούσαν στην οροφή του γκαράζ του πλοίου.
Ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν εισακούσθηκαν και αναγκάσθηκαν να βάλουν τα βυτιοφόρα στο πλοίο.
Ένας από τους διασωθέντες οδηγούς μετέφερε στην Αθήνα ότι κατά τη διαδρομή προς την Ιταλία και λόγω της θαλασσοταραχής σημειώθηκε μετατόπιση φορτίου, οι τριβές πιθανώς των βυτιοφόρων με τη μεταλλική οροφή του πλοίου να προκάλεσαν σπινθήρες και από αυτούς εικάζεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Η υπερφόρτωση του πλοίου συνδέεται προφανώς και με τις αυξημένες ανάγκες μεταφοράς ελαιολάδου στην Ιταλία.
Η μεγάλη ζήτηση μεταφορικού έργου σε συνδυασμό με την απόσυρση, λόγω βλάβης, του «Σούπερφαστ» και τη ναύλωση ενός υποδεέστερου ιταλικού πλοίου, που δεν είχε την κατάλληλη υποδομή υποδοχής τόσο μεγάλων βυτιοφόρων φορτηγών να αποτελεί και την αιτία του δυστυχήματος.
Πράγμα που χρήζει διερεύνησης και αναζήτησης από τις λιμενικές αρχές και τους υπευθύνους του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η εμφάνιση των οποίων δυστυχώς δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη για τη διάσωση των επιβατών, οι οποίοι συνεχίζουν τις εναγώνιες εκκλήσεις για αποτελεσματική βοήθεια.

Το ιστορικό της τραγωδίας

ploio-kapnosΔραματικές ώρες ζουν από χθες ξημερώματα οι 478 επιβαίνοντες στο Norman Atlantic, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά εν πλω την ώρα που βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το πρωί της Κυριακής στο γκαράζ του επιβατικού πλοίου με σημαία Ιταλίας «Norman Atlantic» 45 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας και 25 ναυτικά μίλια από την Ιταλία, το οποίο έχει ναυλωθεί από την ΑΝΕΚ και εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα. Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες, 222 οχήματα (πολλά εκ των οποίων φορτηγά) και 56 άτομα πλήρωμα
Οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες έκαναν σχεδόν αδύνατη την προσέγγιση στο πλοίο από τα άλλα, που έσπευσαν για βοήθεια και έτσι, περίπου στις 2 μ.μ. ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με ελικόπτερα, καθώς τα συνεργεία έδιναν μάχη με το χρόνο για να προλάβουν πριν πέσει το σκοτάδι.
Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρά το σκοτάδι που είχε σκεπάσει την περιοχή.

Ένας Έλληνας νεκρός

ploio-diasosiΤο συμβάν που συγκλονίζει από χθες Ελλάδα και Ιταλία έχει πλέον λάβει διαστάσεις τραγωδίας, καθώς ένας επιβάτης ελληνικής υπηκοότητας, ο Γιώργος Δούλης, έχασε τη ζωή του, στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί σε σωστική λέμβο για να μεταφερθεί σε σκάφος που έπλεε κοντά στο Norman Atlantic. Άλλες πληροφορίες, τον ήθελαν να είχε εγκλωβιστεί στη γλύστρα, μαζί με τη σύζυγό του, η οποία -ευτυχώς- δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 167 επιβάτες από τους συνολικά 422 καθώς στην περιοχή επιχειρούν δύο ελικόπτερα, ένα ελληνικό Super Puma και ένα ιταλικό Augusta

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα της Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι 49 επιβάτες παρελήφθησαν από το φορτηγό πλοίο «Spirit of Piraeus» και 39 απο το φορτηγό πλοίο «Aby Jeanette», ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, προκειμένου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης Ενώ, 51 επιβάτες διασώθηκαν από ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής και βρίσκονται στο πλοίο Cruise Europa της Minoan Lines και άλλοι 9 από ιταλικά ελικόπτερα τους οποίους μετέφεραν στο Λέτσε, ενώ ένας ακόμη επιβάτης παρελήφθη από σκάφος της Ιταλικής Ακτοφυλακής κι είναι καθ’ οδόν για το Πρίντεζι.
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία για την περίπτωση που χρειαστεί να μεταφερθούν σε αυτά επιβάτες από το Νόρμαν Ατλάντικ, ενώ όσοι έχουν διασωθεί έχουν υποθερμία και στρες.

Αισιόδοξος ο Βαρβιτσιώτης
Την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της επιχείρησης διάσωσης των επιβατών του πλοίου Norman Atlantic εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, οι διασωθέντες ξεπερνούν τους 165 και η φωτιά στο πλοίο έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Όπως επεσήμανε, ωστόσο, υπήρξε προσπάθεια πρόσδεση του πλοίου με ρυμουλκό που είχε φτάσει από το Πρίντεζι, αλλά υπάρχει δυσκολία στη συνέχεια της ρυμούλκησης.
«Θα είναι μια πολύ δύσκολη νύχτα, θέλουμε να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά», είπε ο υπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει εικόνα για αγνοούμενο.
Για την απόφαση να ρυμουλκηθεί το πλοίο στην Ιταλία, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως είναι απόφαση της Ιταλίας που έχει και το γενικό πρόσταγμα στην επιχείρηση.

Είχε «προειδοποιήσει» το Κέντρο Επιθεώρησης για τις ατέλειες του πλοίου!

 ploio-diasosi1Έγγραφο ντοκουμέντο βγήκε στην δημοσιότητα, έγγραφο που είχε εκδοθεί από το Λιμεναρχείο της Πάτρας στις 19 Δεκεμβρίου του 2014, το οποίο αναφέρεται σε πλήθος προβλημάτων και δυσλειτουργιών στο οχηματαγωγό Norman Atlantic.

Η είδηση που ήρθε στη δημοσιότητα και το έγγραφο αναφέρει σε δυσλειτουργίες που εντοπίστηκαν περιλαμβάνονται προβλήματα σε φωτεινές ενδείξεις συναγερμού, σε θύρα στεγανοποίησης, σε συστήματα διάσωσης, καθώς και στη στεγανότητα του πλοίου.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες σε μέσα ενημέρωσης, περί προβλήματος και παρατηρήσεων εγγράφου από το λιμεναρχείο Πάτρας στο συγκεκριμένο πλοίο, ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ ανέφερε ότι το «Norman Atlantic» είχε όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, και δεν είχε διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα στα συστήματα ασφαλείας και συναγερμού του πλοίου.

«Πατούσαμε σε φλεγόμενο έδαφος για να σωθούμε»!

«Είμαστε έξω στο κατάστρωμα, έχουμε ξεπαγιάσει, πνιγόμαστε από την κάπνα» ανέφερε o κ. Γιώργος Στυλιαράς, επιβάτης του δρομολογίου Ηγουμενίτσα – Ανκόνα.
«Το καράβι ακόμη καίγεται, τα πατώματα βράζουν […] Άλλοι τρέμουν, άλλοι βήχουν από τον καπνό» συνέχισε. Όπως είπε, ο καπετάνιος ενημέρωσε τους επιβάτες ότι αναμένεται ρυμουλκό για να τραβήξει το πλοίο.
«Το θέμα είναι ότι μέχρι τότε δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε» είπε.
Ο κ. Γιώργος Σαράντης, ο οποίος επίσης επιβαίνει στο πλοίο σημείωσε με τη σειρά του «Το καράβι φλέγεται ακυβέρνητο, διασωστικά δεν υπάρχουν εδώ γύρω, ούτε πυροσβεστικά να ρίχνουν νερό» ανέφερε.
Με τη φράση «αέρας, κύμα, βροχή, ανελέητα…» περιέγραψε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν..
«Έχουμε βάλει όλοι τα σωσίβια και περιμένουμε» είπε.
Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για τη φωτιά που ξέσπασε στο γκαράζ όταν οι περισσότεροι επιβάτες κοιμούνταν. «Ήταν η μυρωδιά του καμένου πλαστικού που μας πέταξε όλους πάνω» τόνισε.
Το ίδιο ανέφερε και σε πρωινή εκπομπή η επιβάτης Ράνια Φυραίου. «Μύρισε καπνός στην καμπίνα. Φορέσαμε ζεστά ρούχα και βγήκαμε έξω» είπε.
«Υπάρχουν πολλά παιδάκια και ηλικιωμένοι. Είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και προσπαθούμε να ζεσταθούμε» τόνισε, ενώ κάποιος συνεπιβάτης της ακούστηκε να λέει «αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο».

ploiarxosΤα στοιχεία και τη φωτογραφία του Ιταλού πλοιάρχου του Norman Atlantic δημοσιοποίησαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με αυτά, πρόκειται για τον 62χρονο Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, έναν έμπειρο καπετάνιο. Σύμφωνα με δηλώσεις της συζύγου του, η ίδια δεν είχε καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί του από το πρωί.

 

 

 

 

 

 

Ποιοι ταξίδευαν από την Πάτρα

Ώρες αγωνίας για συγγενείς Πατρινών που βρίσκονταν μέσα στο τραγικό πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας. Πριν από μία εβδομάδα έπιασε δουλειά στο Norman Atlantic ο 33χρονος Νώντας Βακρόπουλος πατέρας ενός παιδιού που εργάζεται συνολικά δέκα χρόνια στα καράβια. Ο πατέρας του Παναγιώτης Βακρόπουλος έζησε από χθες ξημερώματα ώρες αγωνίας. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με το παιδί του αλλά δεν τα κατάφερνε . Με συγκλονιστικό τρόπο περιέγραψε την αγωνία που έζησε ο ίδιος και η οικογένειά του: “Ελπίζω να πάνε όλα καλά” είπε προσπαθώντας ταυτόχρονα να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Από το πρωί είναι “καρφωμένος” στην τηλεόραση. Δεν έχει κανέναν άλλο τρόπο να μάθει έστω και μία πληροφορία για το παιδί του. ”
Φίλε χανόμαστε” .Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε στο κινητό του Ο Πατρινός πνευμονολόγος Σάκης Παπαλεξάτος, από τον καθηγητή μαιευτικής του ΠΓΝΠ Γιώργο Αντωνάκη, ο οποίος βρίσκεται στο φλεγόμενο πλοίο μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του. Όπως είπε ο κ. Παπαλεξάτος σχεδίαζε και ο ίδιος να ταξιδέψει μαζί με τον καθηγητή και την οικογένειά του, ωστόσο τελικά άλλαξε γνώμη.
Η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε γύρω στις 11.30 το πρωί. Επίσης στο πλοίο βρέθηκε και η Πατρινή γιατρός μικροβιολόγος Βάσω Κατσαρού με τον σύζυγό της-επίσης γνωστό γιατρό κυτταρολόγο, τον Κώστα Γιαννόπουλο, και την μοναχοκόρη τους. Μεταξύ των επιβατών σύμφωνα με πληροφορίες είναι και ο γνωστός Πατρινός δικηγόρος Χ. Μπουγιούκος.
Επιπλέον, εννέα νταλίκες γνωστής εταιρείας από την Πάτρα βρίσκονται μέσα στο καράβι που φλέγεται από χθες τα ξημερώματα. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας βρίσκονται συνεχώς σε επικοινωνία με τις αρχές αφού σε περίπτωση ολικής καταστροφής η ζημιά ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ.
Πρωτίστως όμως ενδιαφέρονται για τους 9 οδηγούς τους με τους οποίους βρίσκονται σε επικοινωνία.