Όπως όλοι οι συμβιβασμοί, έτσι και η συμφωνία πάνω στους βασικούς μεταρρυθμιστικούς πυλώνες που πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα έχει ικανοποιητικά στοιχεία και άλλα σημεία τα οποία θα «στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συνέντευξή τύπου μετά το τέλος του Eurogroup στη Βαλέτα.

Ο κ. Τσακαλώτος εστίασε στα αντισταθμιστικά μέτρα που προβλέπονται για τη διετία του 2019-2020. Συγκεκριμένα προανήγγειλε «κοινωνικά μέτρα» ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2019, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της παιδικής φτώχειας, της στέγασης, της απασχόλησης της νέας γενιάς και τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα.

Η εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων σε ΕΝΦΙΑ και περικοπές στον φόρο εισοδήματος, ύψους επίσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ, ευρώ), τοποθετείται χρονικά για το 2020.

Ο υπουργός προανήγγειλε και την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων «σε κάτι που θα προσεγγίζει την κανονικότητα» από τον Σεπτέμβριο του 2018, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το πακέτο θα ισχύσει όταν θα έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν αν και μόνο αν έχουν ισχύσει τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος θέτοντας ως κρίσιμο χρονικό ορίζοντα, το καλοκαίρι του 2018, όπωςείχε κάνει λίγο νωρίτερα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.