«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2002 πραγματοποιεί Προληπτική Ιατρική σε παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Από το 2002 έως και το 2010, εξετάστηκαν χιλιάδες παιδιά διαφόρων ηλικιών.Σήμερα διαθέτουμε τρεις Μονάδες προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά.

Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής και Ιατρικής για τα παιδιά

Κινητό Πολυϊατρείο για τα Παιδιά «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» το οποίο περιλαμβάνει τα εξής αυτόνομα τμήματα: ακουολογικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό, οφθαλμολογικό, οδοντιατρικό ενώ έχει αυτόνομη ρευματοδότηση.

Είναι εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα και προγράμματα τελευταίας τεχνολογίας.

Με το καινοτόμο σύστημα e-ppokrates, υλοποιείται ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής μέσω του οποίου πραγματοποιείται σειρά εξετάσεων με ταυτόχρονη δημιουργία  ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου για τα παιδιά. Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσω τηλεϊατρικής παρέχεται σύνδεση με γιατρούς.

Κινητή  Διαγνωστική Οφθαλμολογική και Ακουολογική Μονάδα Προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά

Η δράση αυτή υλοποιείται υπό την Αιγίδα των αρμόδιων Υπουργείων: Παιδείας, Δια βίου μάθησης & Θρησκευμάτων και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σκοπός μας είναι η ασφαλής, αξιοπρεπής και δωρεάν παροχή προληπτικής ιατρικής παρακολούθησης, και σε κάποιες περιπτώσεις η θεραπεία, σε παιδιά κάθε ηλικίας, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και σε απομακρυσμένα χωριά της χώρας μας.

Οι Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής είναι στελεχωμένες με εθελοντές γιατρούς καθώς και κοινωνικό λειτουργό και νοσηλεύτρια του Οργανισμού.

Ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικό βήμα για την διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών και για την προστασία τους από σοβαρότερα προβλήματα. Βασική Προϋπόθεση για κάθε παιδί που συμμετέχει αποτελεί η ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων του. Όλα τα ευρήματα γνωστοποιούνται στους γονείς με σκοπό την –σε όσες περιπτώσεις είναι απαιτούμενη- θεραπεία.

Η πολυετής πλέον εμπειρία, μας έχει διδάξει την τεράστια σημασία της προληπτικής ιατρικής στα παιδιά όλης της Ελλάδας, παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικά κέντρα , παιδιά με οικονομικά προβλήματα, παιδιά που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 Η ιστορία του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Το 2001 το Υπουργείο Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής μας παραχώρησε το πλοίο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ».

Στόχος μας ήταν η μετατροπή του σε πλωτό Πολυιατρείο για Παιδιά και σε Κέντρο Φιλοξενίας και Στήριξης Παιδιών και Οικογενειών από την Περιφέρεια.

Λόγω έλλειψης άλλων καταλληλότερων χώρων ο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» ήταν ένα μεγάλο δώρο!

Δυστυχώς τα προβλήματα ήταν πολλά και ο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ήταν αδύνατο να επισκευαστεί και με ασφάλεια να φιλοξενήσει τις νέες δράσεις.

Έτσι δόθηκε για «διάλυση» («scrap»)…. και το ποσό που εξασφαλίσαμε δεσμευτήκαμε να αξιοποιηθεί για κάποια νέα καινοτόμα δράση για τα παιδιά….

Με την ουσιαστική συμμετοχή πολλών και πολύτιμων εταιρειών χορηγών δημιουργήσαμε….

Το πρώτο Κινητό Πολυιατρείο για Παιδιά στην χώρα μας!

Και το βαφτίσαμε πως αλλιώς…. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» με σήμα…. το καραβάκι!

Ένα έργο που έγινε επιτέλους πραγματικότητα και έχει τεθεί στην διάθεση των παιδιών που έχουν ανάγκη σε όλη την Ελλάδα.

 

http://www.hamogelo.gr