Στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 -23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, παρέπεμψε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ για τις μελλοντικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Στις κοινές της δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ότι «το Νοέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συμφωνήσουμε την μακροχρόνια προοπτική για τα επόμενα χρόνια».

Σημείωσε ότι παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να υπάρχουν και μέτρα ανάπτυξης. «Θα κάνουμε ότι πρέπει για να έχει η Ελλάδα πρόσβαση σε κεφαλαία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW» δήλωσε.

Έκανε ακόμα λόγο για διμερή παροχή βοηθείας στους τομείς της υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατέληξε «ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ». Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν πρακτικούς τρόπους στενότερης συνεργασίας, όπως στους τομείς της υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι η κα. Μέρκελ εξέφρασε την απόφασή της να βοηθήσει την Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη να πάρουν τέλος σύντομα οι δοκιμασίες του λαού.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η επίσκεψη της κ. Μέρκελ αποδεικνύει ότι σπάμε μία διεθνή απομόνωση της χώρας, σημειώνοντας ότι μοναδικός εχθρός για τη χώρα είναι η ύφεση, πρόσθεσε, και ο στόχος μας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους.Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη συνάντηση των κυρίων Μέρκελ και Σαμαρά, τέθηκαν στο τραπέζι δύο σενάρια για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα, το ένα κάνει λόγο για τις αρχές Νοεμβρίου και το άλλο για τα τέλη Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν συμφωνηθεί να γίνουν οι 89 διαρθρωτικές αλλαγές που ζητά η τρόικα.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, η κα. Μέρκελν εκτιμά ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα είναι θετική, εφόσον θα υπάρχει συμφωνία σχετικά με τις 89 διαρθρωτικές αλλαγές.

«Έρχεστε σε μία στιγμή όπου ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές, έχει σχεδόν εξαντλήσει την αντοχή του», είπε στην κα. Μέρκελ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Ήρθα εδώ ως εταίρος και φίλος και θα βοηθήσω οπουδήποτε μου δοθεί η ευκαιρία», δήλωσε τέλος η κα. Μέρκελ στον Έλληνα πρόεδρο. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ