Τα πρώτα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα θα κυκλοφορήσουν σύντομα στους δρόμους της Νεβάδα στις ΗΠΑ, αφότου η εν λόγω Πολιτεία ενέκρινε την πρώτη σχετική άδεια.Το πρώτο «αυτόνομο» αυτοκίνητο θα είναι ένα Toyota Prius, τροποποιημένο κατάλληλα από την Google. Το όχημα θα είναι εξοπλισμένο με κάμερες, αισθητήρες ραντάρ και λέιζερ, που θα του επιτρέπουν να «αντιλαμβάνεται» την κίνηση στο δρόμο και να υπολογίζει τις αποστάσεις από άλλα αντικείμενα.

Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθεί μία πληθώρα δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από συμβατικά αυτοκίνητα προκειμένου να βελτιωθεί η πλοήγησή του.

Η εντυπωσιακή αυτή επιτυχία είναι προϊόν πολυετούς έρευνας από τους μηχανικούς της Google, που πραγματοποίησαν δοκιμές του πειραματικού οχήματος σε δρόμους της Καλιφόρνια.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών δρομολογίων, υπήρχε σταθερά ένας οδηγός ώστε να αναλάβει χειροκίνητο έλεγχο του αυτοκινήτου εάν το λογισμικό αποτύγχανε.

Η ανθρώπινη επέμβαση όμως δεν χρειάστηκε, καθώς το αυτοκίνητο διήνυσε απόσταση 224 χιλιομέτρων χωρίς να προκληθεί ατύχημα. Το μοναδικό πρόβλημα προέκυψε όταν ένα αυτοκίνητο που ακολουθούσε χτύπησε το δοκιμαστικό όχημα ελαφρά στο πίσω μέρος.

skai.gr