TSOUKALAΤην Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως μία ακόμα συνάντηση. Ομιλητής ήταν η ιατρός κ. Μαρία Τσουκαλά, Πνευμονολόγος και το θέμα το οποίο ανέλυσε ήταν «Το κάπνισμα στην εφηβεία και οι επιπτώσεις του» . Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα τα παιδιά ξεκινούν το κάπνισμα από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού. Το γεγονός αυτό επηρεάζει αρνητικά όλη τη μετέπειτα πορεία της υγείας τους προκαλώντας τους σοβαρές επιπλοκές σε ζωτικά όργανα του οργανισμού τους , ιδιαίτερα στους πνεύμονες και την καρδιά, ενώ γίνεται αιτία και της δημιουργίας καρκίνου.
Στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά για τους γονείς να γνωρίζουν:
Η νικοτίνη, αποτελεί μια ιδιαίτερα εθιστική ουσία. Σε κάποιους ανθρώπους, η νικοτίνη μπορεί να έχει τον ίδιο βαθμό εθισμού όπως είναι και τα ναρκωτικά. Οι έφηβοι αναπτύσσουν μεγαλύτερο εθισμό στην νικοτίνη σε σχέση με έναν ενήλικα. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης του θέματος. Θα πρέπει δηλαδή να προσεγγίσουν το παιδί και να του μιλήσουν για το τσιγάρο, εστιάζοντας περισσότερο στις άμεσες βλαβερές συνέπειες που έχει στην εφηβική τους ηλικία και όχι στις μακροχρόνιες συνέπειές του.
Μπορούν να αναφερθούν σε άμεσα προβλήματα που προκαλεί το κάπνισμα σ’ αυτές τις ηλικίες, όπως είναι η κακοσμία του στόματος, το κιτρίνισμα των δοντιών, το ψηλό κόστος της αγοράς τσιγάρων, η μειωμένη αντοχή τους κ.α. Να αναφερθούν και σε προβλήματα υγείας ανθρώπων του άμεσου συγγενικού περιβάλλοντός σας, των οποίων η υγεία τους κλονίστηκε από το κάπνισμα. Να τους υποδείξουν άλλες μεθόδους να ξεπεράσουν το κάπνισμα , αν το έχουν ήδη αρχίσει όπως π.χ. είναι η ενασχόληση με τον αθλητισμό.
Να ενισχύσουν δυναμικά την εικόνα που έχει το παιδί τους για τον εαυτό του, στην τρυφερή αυτή ηλικία της εφηβείας. Να του εξηγήσουν, ότι έχει άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεν χρειάζεται ένα τσιγάρο στο χέρι του, προκειμένου να γίνει αποδεκτό από το κοινωνικό σύνολο που συναναστρέφεται.
Για τους γονείς – καπνιστές, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουν την εικόνα που δείχνουν στο παιδί τους. Ένα σπίτι θα πρέπει να αποτελεί τον προσωπικό χώρο για όλα τα μέλη του. Να μην δηλητηριάζουν όλους τους χώρους του σπιτιού με τον «καπνό» τους. Να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα τσιγάρα τους στο σπίτι, ώστε να μην δελεάζεται το παιδί τους να δοκιμάσει. Καλό θα είναι από την παιδική κιόλας ηλικία ένας γονιός να μπει στην διαδικασία να ενημερώσει το παιδί του για το τσιγάρο και τις συνέπειές του και εάν αρχίσει και το παιδί να καπνίζει να προσπαθήσουν από κοινού μαζί του να απαλλαγούν από αυτό το πάθος .
Κατά την διάρκεια της ομιλίας απαντήθηκαν πολλά σημαντικά ερωτήματα που έθεσαν οι γονείς.
Η κ. Τσουκαλά πρότεινε ότι θα πρέπει να οργανωθεί σε συνεργασία Δήμου και Τοπικής Εκκλησίας μία προσπάθεια ενημέρωσης των παιδιών στα σχολεία, πρόταση στην οποία συμφώνησαν όλοι.