euro 2Η περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων που επρόκειτο αρχικά να ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας φαίνεται να αλλάζει πλεύση. Όπως όλα δείχνουν παίρνει παράταση για την επόμενη εβδομάδα ώστε να υπάρξει χρόνος ολοκλήρωσης ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για να αμβλυνθούν οι όποιες αντιρρήσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας και να υπάρξει συμφωνία της τρόικας στο τελικό κείμενο.
Σύμφωνα δε με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες στην πρώτη γραμμή των διορθώσεων μπαίνουν οι προσαυξήσεις, για τις οποίες όλα δείχνουν ότι οι μειώσεις δεν θα είναι τελικά αυτές που αρχικά είχαν ανακοινωθεί.
Αναλυτικότερα, με βάση όσα ξέραμε έως και στην αρχή της εβδομάδας, η ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις ήταν θεωρητικά -και πρακτικά- έτοιμη.
Γραμμένη υπό μορφή νομοθετήματος, περίμενε μόνο τις υπογραφές των αρμόδιων υπουργών για να κατατεθεί στη Βουλή και να ενεργοποιηθεί άμεσα δίνοντας ανάσα σε περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους με ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία, χώρια όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η εικόνα διαφοροποιήθηκε ήδη από τη Δευτέρα το βράδυ και αμέσως μετά το Eurogroup.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας βρίσκονται έκτοτε σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα, με αλλεπάλληλες συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε η ρύθμιση να προσαρμοστεί στις ενστάσεις της τρόικας και να μην υπάρξει μονομερές νομοθέτημα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της, από την ελληνική κυβέρνηση. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο των αγορών έπαιξαν και αυτές το ρόλο τους.
Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία ξαναγράφουν σε συνεργασία με την τρόικα διατάξεις της ρύθμισης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των δόσεων δεν θα αλλάξει. Θα ήταν άλλωστε δύσκολο πολιτικά, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε ρύθμιση 72 – 100 δόσεων.
Στην αρχική της μορφή , η ρύθμιση προέβλεπε δόσεις που θα μπορούσαν να φτάνουν έως και τις 100 για όσους είχαν οφειλές έως 15.000 ευρώ και περιορίζονταν σε 72 στην περίπτωση υψηλότερων χρεών. Προέβλεπε παράλληλα μείωση των ετήσιων προσαυξήσεων για όσους έμπαιναν στη ρύθμιση από το 8,76% που ισχύει σήμερα στο 4,5% αλλά και απλές διαδικασίες ένταξης. Η διαγραφή των συσσωρευμένων προσαυξήσεων άλλωστε άγγιζε το 100% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Εδώ εστιάζονται οι μεγαλύτερες αντιδράσεις της Τρόικας κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα θα “ψαλιδιστούν” οι μειώσεις στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα, ενδεχομένως έως και κατά 50% των αρχικώς ανακοινωθέντων.
“Πρόσκομμα” αναμένεται να υπάρξει και για όσους φορολογούμενους έχουν ήδη ενταχθεί στην τελευταία, ισχύουσα ρύθμιση των 12 δόσεων. Αυτοί πιθανότατα θα εμποδίζονται από το να εγκαταλείψουν αυτή τη ρύθμιση για να ενταχθούν στη νέα, των πολύ περισσότερων δόσεων.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που επείγει είναι να καταλήξουν τελικώς, κυβέρνηση και Τρόικα, σε ένα τελικό κείμενο, σε μια τελική ρύθμιση, ώστε να πάρει ανάσα η πραγματική αγορά και να απεγκλωβιστούν χιλιάδες φορολογούμενοι από τον βρόγχο, από τον εφιάλτη των οφειλών τους..