ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

 

Κ Δήμαρχε,

Ενημερωθήκαμε από το Δελτίο τύπου που εκδώσατε και εν συνεχεία από το σχετικό ψήφισμα που μας διαβιβάσατε, ότι απορρίψατε αίτημα μας σχετικά με την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση των χρηστών του εμπορικού λιμένα από το τμήμα μεταξύ Αγίου Νικολάου έως και την Γούναρη.

 

Όπως γνωρίζετε, σεβόμαστε και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της πόλης για την οριστική παραχώρηση και αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας και εκφράζουμε την συνολική υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου του νομού Αχαΐας, τον οποίον θεσμικά εκπροσωπούμε.

 

Όπως επίσης γνωρίζετε και από την προηγούμενη θητεία σας στο Λιμενικό Ταμείο, πως η λιμενική δραστηριότητα που με την πρόοδο του χρόνου και με πολλές προσπάθειες έχει αναπτυχθεί στην πόλη μας είναι ο πλούτος μας και με την έννοια αυτή θα πρέπει να ενισχύεται και να προστατεύεται.

 

Επιπροσθέτως, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζετε ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αχαΐα, στηρίζουν την απασχόληση, παράγουν εισόδημα που ωφελεί συνολικά την κοινωνία μας και ειδικά τώρα, εν μέσω βαθειάς ύφεσης χρειάζονται στήριξη και διευκολύνσεις.

 

Παράλληλα γνωστό είναι, ότι στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν λιμάνια ανταγωνιστικά προς το δικό μας, που προσφέρουν διευκολύνσεις και άλλες παροχές.

Συνεπώς δεν θα ήταν καθόλου ευχάριστο να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε άλλες λύσεις, γιατί αυτό θα επιφέρει αλυσιδωτές συνέπειες, όπως αύξηση του κόστους, μείωση της απασχόλησης, μεταφορά δραστηριοτήτων και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις.

 

Το Επιμελητήριό μας, όπως γνωρίζετε έχει θεσμικό και διακριτό ρόλο που είναι η προστασία και ενίσχυση των επιχειρήσεων και εκ του λόγου αυτού είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώνουμε με σαφήνεια για τις ανάγκες της καλής λειτουργίας αυτών, στα πλαίσια της συνύπαρξης με τις λειτουργίες της πόλης.

 

Στα πλαίσια αυτά, θεωρούμε πως η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ειδικά με το Επιμελητήριο Αχαΐας, θα πρέπει να είναι συνεχής ώστε να μην λαμβάνονται αποφάσεις που είναι σε αναντιστοιχία με την προσπάθεια που συνεχώς καταβάλουμε για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων στην περιοχή μας.

 

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, κατόπιν της απόφασης που λάβατε και της ανακοίνωσης που εκδώσατε, είμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα.

 

Όταν υπογράφηκε η σύμβαση προσωρινής παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου, σας επισημάναμε με επιστολή για τα προβλήματα που πιθανόν να παρουσιασθούν σε σχέση με την καλή λειτουργία των δραστηριοτήτων των χρηστών του εμπορικού λιμένα.

 

Η επισήμανση αυτή έγινε και στην συνάντηση που ακολούθησε στο Δημαρχείο παρουσία εκπροσώπων των χρηστών που είναι και μεγάλες βιομηχανίες-επιχειρήσεις αλλά και λοιπές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπορικό λιμάνι.

 

Πιο συγκεκριμένα σας είχαμε αναφέρει ότι, θα πρέπει η διέλευση των φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα από την εκφόρτωση των πλοίων αλλά και λοιπών μέσων μεταφοράς και κατευθύνονται από και προς την νότια πλευρά και διέρχονται από το τμήμα Αγίου Νικολάου με κατεύθυνση το τελωνείο έως και Παπαφλέσσα, να γίνεται απρόσκοπτα και ασφαλώς..

 

Εσείς είχατε δεσμευθεί και είχε συμφωνηθεί, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και θα πρέπει να ισχύσουν όσα αναφέρονται στην «Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης» και ειδικότερα στην παράγραφο 3.1.(ι) με την ακόλουθη διατύπωση, που σας υπενθυμίζουμε:

«η έννοια της χρήσης περιλαμβάνει την φυσική κατοχή και εξουσίαση των προσωρινώς παραχωρουμένων και τον αποκλεισμό άλλων από την χρήση αυτή, με την επιφύλαξη της υποχρέωσης εξασφάλισης πρόσβασης προς τους χρήστες, καθώς και των δικαιωμάτων πρόσβασης του Δημοσίου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

 

Κλείνοντας σας υπενθυμίζουμε ότι εμείς από την πλευρά μας και έχουμε προσπαθήσει αλλά και είμαστε παρόντες όταν μας ζητήθηκαν προτάσεις για συνεργασία, που θα στήριζαν και τις προσπάθειες του Δήμου συνολικά. Συνεπώς οι στόχοι πιστεύουμε πως είναι κοινοί και μέσω αυτών πρέπει να επιδιώκεται και να προστατεύεται η ανάπτυξη της περιοχής μας.

 

Τέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε, ότι δεν υποβάλαμε αίτημα, αλλά σας δηλώσαμε ότι είμαστε απόλυτα αντίθετοι με την πεζοδρόμηση, μέχρι να ευρεθεί λύση οριστική που αυτή είναι η λειτουργία του νέου εμπορικού λιμανιού.

 

Κατόπιν αυτού, παρακαλούμε να μας καλέσετε σε συνάντηση, με τη συμμετοχή όλων όσων κρίνετε εσείς απαραίτητους ώστε να ευρεθεί οριστική λύση, συμβατή με τα ανωτέρω.

 

Ο Πρόεδρος

Πλάτων Μαρλαφέκας